LouiVos over zijn nieuwe tape: “Ik kom de positie overnemen van iedereen die het goed heeft gedaan dit jaar”

LouiVos heeft een bewogen jaar achter de rug. Met zijn labelmaten van Wilde Westen waaronder Mula B, 3robi en Kingsize dropte hij begin dit jaar hun succesvolle album WW Nation. Daarna kwam er een reeks singles waar de Haagse rapper met Congolese roots bij betrokken was, waar er maar liefst tien van in de top 100 zijn gekomen. Aan het begin van deze zomer was daar zijn eerste soloproject Vostape Vol.1: Congo Johnny Depp. Toch heeft dit jaar voor de Haagse rapper ook downs gekend, hij is bijvoorbeeld betrokken geweest bij een incident met de rappers van SBMG tijdens het Appelsap festival. Vandaag brengt Vos het tweede deel van zijn Vostapes uit genaamd ‘Ik Chap Die Rappers In Me Eentje’ waar hij met de titel en de albumcover op zoek lijkt naar controverse. Wij vroegen de rapper naar het Appelsap incident, zijn nieuwe tape en de controverse die daar omheen hangt en hoe hij zichzelf als figuur in de rapwereld wil ontwikkelen.

Ik Chap Die Rappers In Me Eentje
We zochten de rapper op in de Wilde Westen studio. In een kamer vol gouden platen en een glazen tafel waar het Wilde Westen logo op staat vragen we LouiVos naar zijn nieuwe tape. Vos is zelfverzekerd als hij over zijn Vostape Vol.2 begint: “Ik kan gewoon mensen garanderen dat dit de engste tape is die je ooit hebt gehoord. Op die tape vertel ik echt een verhaal, wat ik goed vind, wat ik niet goed vind, wat er gaande is en wat er nog gaat gebeuren.” Wat vooral opvalt is dat LouiVos op deze tape beweert echt een verhaal te vertellen. Waar hij op de vorige Vostape nog vooral rapte over geld en chosselen wil hij het deze keer over een andere boeg gaan gooien. Het onderwerp is volgens de WW rapper niet veranderd, maar hij gaat meer in een verhaalvorm rappen: “Als je die tape gewoon gaat luisteren dan zal je een verhaal horen, alsof je een boek leest.”

Een opvallend feit aan de nieuwe EP van LouiVos is dat op de albumcover een groep rappers in een kom muesli worden afgebeeld die Louis één voor één opeet. De mensen op de cover zijn te herkennen als Kees de Koning, Lil’ Kleine, Chivv, Boef, Emms, Ronnie Flex, Jairzinho en Frenna. Met de titel ‘Ik Chap Die Rappers In Me Eentje’ in combinatie met de albumcover lijkt het alsof Louis op oorlog uit is, maar hij komt met een andere verklaring: “Mijn eerste gedachtegang van deze tape is, ik kom de positie overnemen van iedereen die het goed heeft gedaan dit jaar. Ik ga het nog een stapje beter doen.” LouiVos spreekt zoals hij rapt, nonchalant zelfverzekerd en rustig en dit lijkt de succesformule te zijn voor de Haagse rapper. “Rap is sowieso een concurrentiestrijd, iedereen wil gewoon de beste zijn en als iemand zegt dat het niet zo is dan liegt hij gewoon. Als ik iets doe wil ik ook de beste zijn in wat ik doe. Die gedachte zit er ook achter, het is geen persoonlijke aanval of een uitdaging naar de mensen op de albumcover maar een aanduiding van wat ik ga brengen.” Daarnaast trekt Vos zich niks aan van wat andere rappers van deze cover vinden: “Als mensen zeggen: ik wil niet meer met hem werken of niet meer een track met hem doen zou ik dat niet erg vinden.” Een woord dat de Haagse rapper veel gebruikt om het project te beschrijven is eng en het is dus misschien wel toepasselijk dat de tape rond Halloween uitkomt: “Het is gewoon enge shit, ik draai er niet omheen en alles wordt direct gezegd. Er staan sowieso tracks op die commotie kunnen veroorzaken en bij publiek voor een shock kunnen zorgen.”

Op zoek naar vernieuwing
Hoewel LouiVos soms nonchalant en ongeïnteresseerd lijkt is hij er wel degelijk bewust van dat hij zichzelf moet blijven vernieuwen en dat hij zijn fans tevreden moet houden. Wanneer de rapper over Vostape 1 praat lijkt hij niet helemaal tevreden te zijn over de tactiek van het uitbrengen van singles en de tape zelf: “Op de vorige tape had ik twaalf liedjes en ik had voordat de EP uitkwam al vijf singles uitgebracht. Dat viel wel in de smaak maar aan de andere kant had ik liever gehad dat ze die singles meer beseften toen ze uitkwamen.” Op de Vostape 2 gaat de rapper het daarom op een nieuwe manier proberen. Eerder bracht hij bewust al de single ‘Tennis‘ uit en hij deed de track al tijdens zijn 101barzsessie en is dus niet nieuw: “Ik heb Tennis expres als eerste gegooid, want ik vind dat één van de minste tracks van de tape. Daarnaast moet alles gewoon nieuw en verfrissend zijn.”

Naast de tactiek van het singles uitbrengen was op de eerste Vostape ook een andere stijl te horen die LouiVos zelf ‘feestliedjes’ noemt. “Op ‘Congo Johnny Depp’ hadden mensen niet verwacht dat ik feestliedjes zou uitbrengen en uiteindelijk zijn ze gewoon succesvol geweest.” Tracks als ‘Belangrijk’, ‘Ex’ en ‘Come and See Mee’ waren een uitstapje naar een wat populairdere stijl waar veel fans verbaasd over waren. Nu wil Vos weer terug naar zijn oude sound die bijvoorbeeld ook te horen was op zijn samenwerkingsalbum met Mula B en WW Nation: “Nu gaan we gewoon terug naar de oorspronkelijke sound waar mensen mij van kennen, naar de trap en die tape heeft gewoon zestien bangers.”

De straat
Het is geen geheim dat LouiVos van de straat komt en in de Schilderswijk veel dingen vanuit het criminele circuit heeft meegemaakt. De Haagse rapper vertelt dat hij vanuit de straat veel dingen heeft geleerd die hij toe kan passen in zijn rapcarrière. “Als jij bijvoorbeeld geen geld hebt en je moet geld hebben dan moet je werken. Die mentaliteit heb ik eigenlijk van de straat af en dat neem je gewoon mee naar deze muziekwereld.” Daarnaast legt Vos uit dat hij heeft gehosseld, maar volgens de rapper is hier vaak een vooroordeel over en is het juist een leerzaam proces is geweest. “Wat mensen vooral denken bij hosselen, is wat ze in films zien, dus dat iemand wordt doodgeschoten of dat er veel drugs in het spel zijn. Wat mij is bijgebleven is dat je veel leert over de economie en hoe je je product op de markt zet.” Louis investeert in zichzelf door bijvoorbeeld zijn eigen clips te schieten en zo kan hij binnen Wilde Westen als een soort bedrijf te werk gaan. “Zo werk ik ook als bedrijf, als ik in mezelf investeer komt er ook een bepaalde winst uit. Als je die dingen allemaal niet weet stap je niet goed in de game.”

De vechtpartij op Appelsap
Waar de nonchalance en de zelfverzekerdheid vaak in zijn voordeel werkt, heeft LouiVos zichzelf er ook mee in zijn voet geschoten. Op 13 augustus van dit jaar, twee dagen na het bekend maken van zijn albumcover, was de rapper namelijk betrokken bij een hevige vechtpartij op het Appelsap festival met de rappers van SBMG. De vechtpartij kreeg veel media-aandacht, zo schreven kranten als het AD en het Parool over het vuistgevecht en verscheen een filmpje ervan op Dumpert. LouiVos beweert er weinig van te begrijpen en legt de schuld bij de rappers van SBMG: “Ik weet niet waarom zij hebben besloten om zo’n actie te doen, dat is gewoon een keuze geweest van hun. Dat is eigenlijk het enige wat ik er over kan zeggen, want ik begrijp hun keuze niet.” LouiVos is sceptisch over hoe de media op de vechtpartij heeft gereageerd. “Veel mensen zien alleen wat op beeld en in de media gebeurt, maar achter de schermen worden heel veel dingen gedaan die het publiek niet weet. Ik ben niet iemand die de media zou opzoeken, ik zet het liever op een tape.” Dit verklaart ook waarom de rapper weinig kwijt wil over het incident, hij wil namelijk ‘Ik Chap Die Rappers In Me Eentje’ voor zich laten spreken.

Het incident roept veel vragen op; heeft Vos met de rappers van SBMG gesproken en hoe heeft dit zijn nieuwe tape beïnvloed. LouiVos is duidelijk in zijn antwoord wanneer hem gevraagd wordt of hij de boys van SMBG gesproken heeft. “Je kan er over praten maar uitpraten is soms niet van toepassing, zij hebben een actie gedaan en ik weet niet of ik met hun door een deur ga kunnen. Ik heb ze gezien en ze weten ook wat ik ervan vind, daarom zeg ik veel mensen weten niet wat er achter de schermen gebeurt.” De rapper laat weten dat het gevecht weinig invloed heeft gehad op zijn nieuwe tape. Wel wordt het een keer expliciet genoemd op de track ‘Runningman’ waar rapper E zegt “Jullie zijn alleen op Appelsap fit”. Zelf zegt Vos erover: “Het incident heeft weinig invloed op mijn tape gehad, maar wel op mijn shows, het heeft mij bijvoorbeeld veel festivals en shows laten missen.”

Toekomstplannen en op zoek naar talent
Hoewel de LouiVos een tegenslag heeft gehad op Appelsap lijkt de rapper optimistisch te zijn wanneer het over zijn toekomstplannen gaat. “Ik ben niet van plan om tien jaar als rapper in de game te blijven, maar ik wil wel actief blijven in een andere rol.” Louis vergelijkt de rol die hij later wil innemen met Birdman die onder andere aan de voet stond van het bekende label Cash Money Records. “Ik kijk naar Birdman als ik zie wat ik wil bereiken, die man heeft niet alleen zichzelf maar alle mensen om zich heen multimiljonair gemaakt. Dat zijn goeie goals.” Een van de dingen die bij de ‘Birdmanrol’ hoort is op zoek gaan naar nieuw talent en daar is Vos op zijn nieuwe tape al mee aan de slag gegaan. “Ik heb jongens waar ik dagelijks mee ben die bijdrages op mijn nieuwe tape hebben. 11 is bijvoorbeeld mijn rechterhand en E dat is gewoon een jongen van de buurt. Dat soort gasten wil ik tonen op mijn nieuwe tape en het zijn niet zomaar featurings, Het zijn ook echt versterkingen.” Naast rappers heeft LouiVos ook oog voor nieuwe producers die hij in de game wil brengen: “Ik heb Saafopdebeat twee keer op mijn tape staan. Hij is 15 jaar en hij heeft nog nooit een beat gemaakt voor andere rappers, maar nu heb ik hem gewoon geconnect en dat geeft mij een goed gevoel. Ik maak liever featurings met mensen die iets in de toekomst gaan brengen.”

LouiVos is optimistisch en heeft grootse plannen voor hoe hij zijn carrière in de rapwereld gaat indelen. Of hij echt aan de top gaat komen en alle rappers in zijn eentje gaat chappen zal de toekomst moeten uitwijzen. Voorlopig moeten we het met zijn Vostape 2 doen en zal het afwachten zijn hoe andere rappers hier op gaan reageren.

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand