Massief: Boze rapper, maar verre van een boeman

Massief is aan het racen. Of de 24-jarige artiest nu bezig is met zijn muziekcarrière of zijn bedrijfjes, hij blijft bezig. Het rappen begon op een parkeerplaats met de boys, en groeide al vrij snel uit tot meer dan een hobby. Zijn eerste clip, ‘Nike Runners’ kwam in februari 2018 uit en deed meteen veel stof opwaaien, met name in zijn thuisstad Doetinchem. Volgens de lokale politie-eenheid en media zou de rapper in nauw verband staan met de ‘criminele leefwereld’ in Doetinchem. Maar in hoeverre klopt deze associatie? Massief staat inderdaad bekend om zijn boze raps, maar hij is verre van een boeman. Wij spraken de in Senegal geboren rapper over zijn carrière tot dusver.

Twee gezichten
“Duwen, trekken, racen, halen. Als ik kom moet je betalen”. De hook van ‘Betalen’ met Vic9 is tekenend voor de muziek die Massief maakt: trap in zijn essentie. Zijn tracks showcasen een rauwe, agressieve stijl en zijn video’s, lyrics en looks sluiten daarbij aan. Maar wanneer je Massief persoonlijk spreekt, merk je dat hij een erg sympathieke jongen is. “Als ik met je praat, praat ik gewoon normaal natuurlijk, maar als ik rap, stop ik er emotie in. Dus ben ik boos, dan rap ik boos. Dat is de boze Massief die je dan hoort, maar je gaat ook nog de andere kant van Massief horen. Je kan me straks misschien wel op een danspokoe horen, maar het blijft Massief natuurlijk.

Massief is dus zeker geen roekeloos heethoofd, zoals zijn misschien tracks doen vermoeden. Daar voegt hij aan toe: “Ik ben meestal wel redelijk man. Ik word niet om domme dingen boos. Als ik boos word, moet dat echt een reden hebben. Ik ben een beetje extreem: als ik boos ben, ben ik heel boos. Ben ik aardig, ben ik heel aardig. Sommige mensen denken dat ze van alles kunnen maken als ik aardig doe met ze. Maar wanneer ik boos word, dan schrikken ze. Dan denken ze: ‘Wojoo, ben je andere persoon geworden of wat is dit?’”

Vraag je de man hoe hij zichzelf zou beschrijven, zegt hij: “Gewoon een strijder uit de buurt man. Een harde werker. Aan het grinden om er wat van te maken.” Dat de man een grinder is, staat buiten kijf. Naast zijn muziekcarrière runt Massief zijn eigen bezorgdienst voor o.a. lachgastanks en is hij bezig met het openen van zijn eigen café in Doetinchem. “Je moet investeren toch. Ik wil vooruit man. Ik kan leuke dingen kopen, maar al die merken zijn volgend jaar niks meer waard,” aldus de rapper. Ondernemen zit in zijn bloed. “Senegalezen zijn allemaal ondernemers. Ben je wel eens in Parijs geweest, onder de Eiffeltoren? Ze proberen je van alles te verkopen daar,” merkt hij al lachend op.

Stadverbod
Zijn ondernemende spirit wordt hem echter niet altijd in dank afgenomen. In een reportage van lokale streekomroep Regio 8 zien we de ‘Nike Runners’ video voorbij komen als de politie het heeft over rapvideo’s die een slechte invloed hebben op de jeugd in Doetinchem. “Er waren een paar jongeren uit de buurt met verschillende delicten gepakt. Maar wat heeft de gemeente toen gedaan? Die heeft iedereen in een groepje gegooid. Dus één persoon breekt ergens in, de ander wordt gepakt met oplichting of wat dan ook en we worden allemaal in één saus gegooid. Zelfs mensen die ik niet ken en nooit spreek probeerden ze te linken aan mijn video.”

In het Regio 8-item komen Doetinchemse burgemeester Mark Boumans en een agent aan het woord. Volgens de agent wordt er door de groep in de clips een dusdanig grote, negatieve invloed uitgeoefend, dat het gestopt moet worden. Dat de Nederlandse politie en rappers meestal niet door één deur kunnen, is niks nieuws. Wat echter wel nieuw is, zijn de maatregelen die Doetinchemse politie bereid is te nemen tegen Massief. “Ze probeerden me zelfs een stadverbod te geven in Doetinchem. Op basis van dat ik mensen aanspoor ofzo. Eigenlijk is het gewoon omdat ik een rapper ben.” Er moest uiteindelijk een rechtszaak aan te pas komen om de rapper daadwerkelijk te kunnen weren uit zijn eigen stad. Dit liep echter niet goed af voor de politie. “Die rechtszaak hebben ze verloren. Het is echt zielig man. Ik had toen toevallig een optreden in de stad en ik moest met een papiertje van de rechter rondlopen om aan agenten te kunnen bewijzen dat ik gewoon in de stad mocht zijn. Ze proberen je gewoon te beperken,” aldus Massief.

Een ton views vanuit de gevangenis
De eerder genoemde track ‘Nike Runners’ werd bedacht op de parkeerplaats. “We gooiden soms een beat en iedereen begon te freestylen. We waren een keer in die vibe en toen kwam ik met die hook: ‘Nike, rennen, coke, slangen’. Iedereen voelde het en toen dacht ik weet je wat, laat me het gewoon tapen. Toen ik hem getaped had, klonk het meteen hard. Ik heb hem laten clippen door Berry Oost, maar net voordat ik hem zou droppen, kwam ik een maandje vast te zitten.” Terwijl Massief vastzat, nam een vriend de taak op zich om de video op YouTube te zetten, zonder dat hij dat wist. “Ik zat vast Vught en toen ik vrij kwam kreeg ik een treinkaartje naar huis,” herinnert hij zich. “Ik kwam aan op station Den Bosch en opeens kwamen er mensen naar mij toe: ‘Ey jij bent Massief toch? Domme clip man!’ Ik wist toen nog niet eens dat ie uit was, want ik had alle beperkingen. Ik kon met niemand bellen en had met niemand contact gehad. Die mensen lieten me die videoclip zien en ik had al een ton views. Ik was echt blij en vanaf toen ben ik het een beetje serieus gaan nemen.” De eerste stappen in de carrière van Massief werden dus eigenlijk gezet toen hij vastzat.

Van trackstar naar trapstar
Voor 2018 stond rap niet erg hoog op de agenda van Massief; het leek erop dat een carrière in de sport eerder voor hem was weggelegd. “Het was gewoon voor de fatoe man. Ik had zelf nooit gedacht dat ik een rapper zou worden. Ik heb gebasketbald op hoog niveau in Utrecht. Ik heb gevoetbald, ook op hoog niveau. Ik heb zelfs stage gelopen bij Willem II en bij Sparta.”

Het enige wat hij heeft overgehouden aan zijn sportieve periode is zijn discipline.”Voordat ik ging basketballen was ik echt een rotjoch, echt een kutkind. Op school was ik altijd vervelend; ik nam niks serieus. Toen ik ging basketballen, dat heeft me echt discipline bijgebracht. Mijn coach liet me zien dat je echt vooruitgang gaat zien als je consistent bent. Daardoor begon ik ook echt serieus te hosselen. Toen pas begon ik echt te verdienen.”

Er kwam op tragische wijze een einde aan de sportieve ambities van Massief. Hij vertelt dat zijn beste vriend naar Syrië vertrok en daar om het leven is gekomen. “Dat deed me pijn. Het was echt mijn day one, ik was altijd met die man. Ik had het nooit verwacht, hij had echt een goed hart.” Daarnaast ging het thuis ook niet op rolletjes en hij realiseerde zich dat er geld verdiend moest worden. “Basketbal is een leuke hobby, maar je kan er je brood niet mee verdienen in Nederland.”

Inmiddels is Massief getekend bij Avalon en hij voelt zich op zijn plek. “Ze zijn daar gewoon straight met je. Ik heb bijvoorbeeld alleen contact met Anouar. Hij zegt me hoe of wat. Het is niet alsof het door 3, 4 mensen gaat. Bij andere labels, moet je dan weer met de stagiaire praten, dan weer met die. Zo krijg je niks gedaan.” Ondertussen werkt de rapper hard aan nieuwe muziek. “Ik ga veel muziek uitbrengen dit jaar en als ik drop moet de volgende alweer klaar staan. Ik kom voor mijn plek.”

Tekst: Sybrand | Foto’s: Nelson Hillebrand