MennoBoomin gaf Gers Pardoel nieuwe energie: “Ik kreeg weer hetzelfde gevoel als toen ik begon”

Wanneer je aan het begin van het jaar had gezegd dat Gers Pardoel en Mennoboomin een gezamenlijk project zouden uitbrengen was je waarschijnlijk voor gek verklaard. Een combinatie tussen de radiovriendelijke hits van de 37-jarige in Brabant opgegroeide Nijmegenaar en de zweverige, excentrieke raps van de 16 jaar jongere Venlonaar is moeilijk voor te stellen en op zijn minst opmerkelijk te noemen. Toch zijn de mannen er in geslaagd om vorige week een consistent project te droppen genaamd Juli. Wij spraken de mannen op de releaseparty van de EP over het succes van Gers in België, hoe de twee elkaar hebben leren kennen en onderschat worden als artiest.

Gers in België
Waar Menno succesvol is in Nederland met zijn rapgroep ANBU met onder andere Jiri11 en Johnson, krijgt Gers sinds vorig jaar vooral waardering in België. Door mee te doen aan een Belgisch tv-programma werd hij opeens immens populair bij onze zuiderburen. “Ik deed mee aan Liefde voor muziek, een soort Belgische versie van ‘Beste Zangers’ maar dan wat alternatiever.” Hij deed daar een cover van het nummer ‘Anne’ van de bekende Belgische band Clouseau en toen begon het balletje te rollen. “Opeens kwamen zeven van mijn tracks daar in de top 40 en daarna ging het helemaal los. Ik was daar al redelijk bekend door ‘Bagagedrager’ en ‘Louise’ maar dat programma was een soort extra boost.”

Vervolgens besloot Gers zijn laatste album ‘Voor m’n Kids’ alleen in België uit te brengen omdat hij daar meer gewaardeerd werd. “Ik heb het gevoel dat ze me in België anders zien dan in Nederland. Ik ben daar die Hollander met die grote bek en hier die jongen met een zachte g. Ik heb daar gewoon twee keer de Lotto Arena [zaal in Antwerpen die plek biedt aan 8000 mensen, red.] uitverkocht.”

De zolder kamer van Jiri11
Nu is Gers dus weer op zoek naar succes in Nederland door samen te werken met Mennoboomin. Samen met onder andere mede Venlonaar Jiri11 is hij ANBU. In de zomer van 2016 gingen wij van Puna langs bij de mannen van ANBU en we ontmoetten hen op de zolder van Jiri die omgetoverd is tot studio. Op diezelfde zolderkamer leerden Menno en Gers elkaar kennen. De Nijmegenaar vertelt dat hij ANBU eerst eigenlijk helemaal niet zo tof vond maar later het kwartje steeds meer begon te vallen: “Eigenlijk heb ik te lang op ANBU liggen slapen. Ik hoorde die eerste nummers van hun en ik zat er eigenlijk nog niet meteen in. Op een gegeven moment ging ik steeds meer naar ze luisteren en begon ik ze steeds toffer te vinden.”

Vervolgens besloot Gers ze een DM te sturen op Instagram waarna hij langs ging bij de jongens in Venlo. “Ik kwam daar op de zolder en het was echt fucking heet. Jiri’s moeder had zelfs eten voor me gekookt en ik voelde me gelijk op mijn gemak. Op het moment dat ik daar was kreeg ik weer het gevoel dat ik had toen ik begon met muziek maken, gewoon lekker tracks maken met je vrienden. Toen dacht ik, fuck man, was ik maar jonger.” Voor Menno was de ontmoeting ook bijzonder om iemand met grote hits op zijn naam te ontvangen: “Voor ons was het echt leip man, dit was ook wel echt de eerste keer dat iemand ons benaderde die een stuk bekender was dan wij.”

Na de ontmoeting was er wat minder contact totdat Menno Gers weer een berichtje stuurde. “Ik had Gers weer een bericht gestuurd na een tijdje want ik had beats nodig. Ik wist dat hij veel beats maakte en ik wilde wat andere mensen checken dan alleen maar dezelfde gasten. Hij vroeg toen of ik bij hem langs kon komen en we hadden al snel echt een goeie track liggen. Daarna hebben we veel tracks gemaakt waar uiteindelijk dit project uit is gekomen.” Pardoel was ook zeer te spreken over de samenwerking met Menno. “We stuurden zo snel tracks heen en weer waardoor ik gewoon voelde dat het klikte. Op een gegeven moment hadden we een grote hoeveelheid tracks samen en ik zei van, misschien moeten we gewoon een EP doen.”

Onderschat worden
Een van de redenen waarom Gers samen met Menno is gaan samenwerken is omdat hij vindt dat de Venlonaar te weinig opvalt bij ANBU en dat hij onderschat is. “Ik geloof echt in Menno, hij heeft veel talent. Ik denk dat mensen niet genoeg zien dat Menno keihard is. Veel mensen duiken al snel op Jiri waardoor hij vaak de shine pakt. Ik vind Jiri ook echt tof en talentvol maar Menno verdient ook de waardering.” Menno is het hier mee eens maar hij vindt vooral dat de gehele groep te weinig wordt gewaardeerd: “Eerlijk gezegd vind ik wel dat we onderschat worden. We hadden als groep zijnde een groter bereik moeten hebben dan we nu daadwerkelijk hebben. Vooral met shows merk ik dat mensen wel echt los gaan, maar als je kijkt naar views en streams valt dat tegen.”

Wat Menno vooral dwars zit, is dat hij met ANBU met een nieuwe sound is gekomen en daar nooit echt de erkenning voor heeft gekregen. “Wij kwamen best wel met iets nieuws vanaf het begin. Ik denk dat mensen daar niet echt genoeg waardering voor geven. Als je kijkt naar Jacin Trill en Leafs die ook met iets nieuws komen en wel gewaardeerd worden denk ik dat wij met ANBU meer hadden verdiend dan waar we nu zijn.”

Toekomstplannen
Één fan die Menno in ieder geval in zijn zak kan steken is Gers Pardoel en de rapper is dolenthousiast over de nieuwe muziek van het ANBU-lid. Menno is daarom ook de eerste getekende artiest op het label van Gers, GoudRocc waar ook de Juli EP op uit is gekomen. Binnenkort komt Menno met een album waar zijn gloednieuwe labelbaas zeer over te spreken is. “Mennoboomin gaat sowieso alles kapot maken. Iedere keer als ik door die map ga met zijn tracks, jullie zouden is moeten weten. Er zijn veel mensen die dit hard gaan vinden, ik geloof daar zo in. Het gaat gewoon gebeuren.”

Wat betreft Gers doet hij waar hij zelf zin in heeft. “Laatst zei Gert Verhulst, van ‘Samson en Gert’, tegen mij dat ik de aankomende twintig jaar nog kan optreden zonder nieuwe muziek uit te brengen. Ik ga nu dus lekker experimenteren en weer rappen, er staat geen druk meer op.” Binnenkort kunnen we ook nieuwe muziek verwachten van Gers die besluit om weer terug naar de hiphop te gaan. “Vanaf dit jaar ga ik weer flink rappen. Ik hoef het niet te bewijzen aan iemand, maar ik heb gewoon soms zin om te rappen.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand

More Stories
Video: Yung Alxndr – Cupido ft. Mael & Melissa Lopes (prod. ZeroDix)