Milieuorganisaties willen Grand Prix van Zandvoort weghebben, Raad van State doet belangrijke uitspraak

De Formule 1 keerde vorig jaar terug in Zandvoort, maar daar was niet iedereen blij mee. Milieuorganisaties hadden een zaak aangespannen om de natuurvergunning van het circuit van Zandvoort schorsen. De rechtbank van Haarlem verklaarde dit verzoek echter ongegrond, waarna Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) in hoger beroep gingen.

Vandaag heeft de Raad van State besloten dat de vergunning voorlopig niet geschorst zal worden. De hoofdreden om de vergunning in stand te houden hebben te maken met het feit dat de stikstofuitstoot in de nieuwe vergunning al beduidend lager is dan in de oude situatie. De vergunning van het circuit geldt nu namelijk enkel voor de Grand Prix van Zandvoort in de Formule 1 ipv het hele jaar door. Volgens de milieuorganisaties klopt de berekening echter niet. Tweede reden is dat de afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit nu in het voordeel van het circuit vallen. Het circuit heeft flinke investeringen gedaan in het circuit, de omgeving en de infrastructuur.

Er zal een nieuw onderzoek gestart worden in aanloop naar de definitieve uitspraak in 2023. Voor nu ziet het er in ieder geval gunstig uit en lijkt de Grand Prix in september volgend jaar door te kunnen gaan.