Mocromaniac: “Iedereen dacht dat ik ging zinken, maar dat is niet gebeurd”

Mocromaniac is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse rapscene. Toch had de rapper uit Kraaiennest nog nooit een solo-album uitgebracht. Twee weken geleden was het dan eindelijk zo ver: Mani bracht zijn project MANIAC uit. Wij spraken hem over zijn ‘hel-jaar’, de Edison-nominatie voor Juice en natuurlijk over zijn debuut-album, een nieuw hoofdstuk in zijn carrière.

Hel-jaar
Mocromaniac werd in één klap door heel Nederland bekend met de clubtrack Hindabuilding van Hydroboyz. Ondanks het succes verliet Mocromaniac twee jaar later in 2014 door meningsverschillen de formatie. “Ik heb veel respect voor rapgroepen, want het is echt een stuk moeilijker”, vertelt de rapper. “Muzikaal gezien gaat het natuurlijk allemaal makkelijker, maar alle neuzen dezelfde kant op krijgen is een uitdaging. Daarom ben ik in mijn eentje het beste. Ik ben geen babysitter.” Mocromaniac vervolgde zijn solocarrière met de mixtape Maniac 4 President, maar daarna werd het stil rondom de rapper.

2014 was naar eigen zeggen een ‘hel-jaar’ voor Mocromaniac. Er gebeurde van alles waardoor de rapper zich niet meer op muziek kon focussen. Hij vertelt: “Het begon allemaal al in januari. Familie dingen. Dat jaar ging ik ook uit Hydroboyz en er gebeurden ook een aantal andere dingen. Ik dacht in die periode niet meer aan muziek.” Toch probeerde Mocromaniac niet helemaal te verdwijnen, maar van een echt project kwam het niet. “Ik wilde wel nog laten horen dat ik goed was, dus ging ik zo af en toe naar 101Barz, maar ik had er echt geen zin meer in.” In diezelfde periode speelde ook de situatie met Greengang’s F.I., waar Mocromaniac niet teveel woorden aan vuil wil maken: “Iedereen dacht dat ik ging zinken, maar dat is niet gebeurd.”

Edison-kill
Begin vorig jaar kwam Juice uit, het gezamenlijke project van Fresku en Mocromaniac. Het album was voor Mani een herstart in zijn carrière, zo vertelt hij. “Na die stille periode kreeg ik die boost weer. Ik kende Fresku van achter de schermen en hij is een goede gozer. We kwamen op het idee om een aparte tape op te nemen, één voor een ander publiek. Dat werd Juice.” Juice was inderdaad niet het project wat je direct van Mocromaniac zou verwachten. De rauwe straatrap werd ingeruild voor catchy refreintjes op een ander soort beats, met als hoogtepunt een zingende Mocromaniac op het refrein van leadsingle Witlof. “Mocromaniac is ook best veelzijdig, dat hoorde je daar terug. Dat is wat ik wil laten zien. Ik wil ook niet altijd maar in één hoek gedrukt worden. MANIAC laat zien wie ik echt ben, terwijl Juice een experiment buiten mijn boekje was waar ik toch Mocromaniac probeerde te blijven.”

Het succes van Juice werd bekroond met een nominatie voor een Edison in de categorie hiphop. De jury noemde Juice een ode aan rappen als kunstvorm en prees daarbij de kwaliteiten van het tweetal. Plotseling had straatrapper Mocromaniac een uitnodiging voor het Edison Pop gala in zijn zak. Hij vertelt: “Het was echt een aparte avond voor mij. Ik ben echt geen Edison-kill, tot die dag tenminste. Ineens moest ik een pak aan enzo. Ik vond het heel erg leuk, al wist ik dat ik niet ging winnen. Het was in ieder geval mooie promo, die nominatie.” De muziek van Mocromaniac kwam mede door de nominatie ook terecht bij een ander soort publiek, ver weg van de straat. “Dat klopt, maar dat is ook de kracht van Fresku. Hij heeft een stem in die wereld. Als hij wat zegt dan luistert iedereen, veel meer dan bij mij. Dit keer was ik met hem en nam hij me mee.”

MANIAC
MANIAC is al een hele tijd onderweg. Na het succes van Hydroboyz en zijn solo EP Maniac 4 President bleef het stil rondom de rapper. Eind 2016 vond hij de inspiratie en begon hij met het werken aan Maniac, zo vertelt hij. “Ik maakte in die periode één liedje per dag, echt veel. Ik heb toen een bungalow gehuurd en dertien dagen alleen maar muziek gemaakt, dat was een goed begin. Daarna kwam er een hele tijd niets en schoot het dus ook niet op met het album.” Die droogte duurde een jaar, tot het einde van 2017. Op dat moment haalde Mocromaniac de banden met Top Notch opnieuw aan en besloot hij het album af te maken. “Alles wat ik dat jaar daarvoor had gemaakt hebben we toen aangepast. Uiteindelijk bleven er maar vier tracks over, de rest is allemaal nieuw. Dat kwam ook omdat ik ineens een connectie had met allemaal producers. Whiteboy en Chievva bijvoorbeeld.”

Het album bevat voor ieder wat wils. Naast samenwerkingen met Kraaiennest-buurtgenoten Latifah, Chivv en Henkie T valt het op dat Mocromaniac dit project echt liedjes heeft gemaakt, waar het eerder vooral draaide om Maniac’s flow en lines. Mocromaniac geeft toe: “Tracks hebben meer nodig dan alleen bars. Het moet een beetje catchy zijn en het concept moet sterk zijn. Ik moet ook eerlijk zijn: ik leer nog elke dag op dit gebied. Het was een uitdaging en ik heb het voor het eerst bij dit album gedaan. Mijn specialiteit blijft echt spitten, maar ik ben trots op dit album. Het werken met producers als Whiteboy heeft mij ook geholpen.”

Inmiddels heeft Mocromaniac het alweer over zijn volgende project. De rapper wil niet opnieuw onopvallende jaren doormaken. MANIAC moet het startschot zijn voor een nieuwe fase in de carrière van de rapper. Mocromaniac: “Dit album is het eerste balletje wat ik aan het rollen breng. Hierna moet ik er niet teveel ruimte tussen laten. Daarvoor was het een beetje ritmeloos muziek droppen, hier een samenwerking, daar een solo track. Er zat geen structuur achter. Na dit album wil ik er geen gras meer over laten groeien. Direct door naar het volgende ding.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

More Stories
Video: Architrackz & Famke Louise – Elke Position (prod. Zerodix)