Nederlandse fotografe Dana Lixenberg klaagt Spotify aan om gebruik van haar Notorious B.I.G. foto

030612-music-life-after-death-biggie-notorious
Nederlandse fotografe Dana Lixenberg leeft en werkt al een hele tijd in New York en kreeg in de jaren ’90 de kans om voor Vibe magazine The Notorious B.I.G. te fotograferen. Hij poseerde in zijn karakteristieke Carlo Colucci trui en de foto’s uit de serie werden misschien wel de bekendste foto’s van de rapper uit Brooklyn.

Onlangs zag Lixenberg haar foto verschijnen op de artiesten pagina van Biggie op Spotify. Ze is echter nooit benaderd hierover, laat staan gecompenseerd. De Amsterdamse fotograaf heeft dus besloten de streamingdienst aan te klagen voor het onrechtmatig gebruiken van haar foto. Spotify is overigens niet de enige die haar foto’s gebruikt. Volgens haar maken verschillende partijen al jaren ‘grootschalig misbruik’ van haar foto’s. Zo verscheen de foto van Biggie op onder andere T-Shirts en petten en momenteel is ze samen met haar advocaten bezig om een grote zaak op te zetten.

Ze noemt de zaak tegen Spotify dan ook een druppel in de emmer. Ze denkt dat de zaak zoveel aandacht krijgt door een citaat uit de aanklacht waarin het gaat over het ‘bestelen van muzikanten over wiens ruggen Spotify een miljardenbedrijf heeft gebouwd en waar nu ook fotografen de dupe van zijn’.

De streamingdienst meldt de foto te hebben gekregen van All Media Network, die ook aangeklaagd wordt. Lixenberg eist een aandeel van de inkomsten, schadevergoeding en compensering van de advocatenkosten.

spotify-biggi

Bron: Volkskrant

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiƫle playlist op Spotify.

6 June

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.