Advocaat claimt dat Promes niet uitgeleverd wordt vanwege zijn naam: "Het is toch een kleine middelvinger naar Nederland"

mrt 06 , 17:30 NEWS
schermafbeelding 2023 09 25 om 193523
Het AD sprak vandaag met een advocaat die veel ervaring heeft met uitleveringen tussen Dubai en Nederland. Hij buigt zich over de zaak Promes, maar wil vanwege zijn cliënten niet bij naam genoemd worden.
Hij zegt dat zijn naam en status de redenen zijn dat Promes nog niet uitgeleverd is. "Als hij Promes niet was, was hij hier zo ongeveer al geweest," zegt de advocaat. "Het is namelijk helemaal niet ingewikkeld, gewoon een drugszaak. Maar uitlevering kan in sommige gevallen ook een politieke zaak worden. Dat kan om tal van redenen zo zijn, dat je een pionnetje wordt in een politiek spel. Bij Promes heeft dat er alle schijn van. Promes is ‘leuk genoeg’ voor de Russen om ons dwars te zitten. Het is toch een kleine middelvinger naar Nederland."
Volgens de Russische media zouden autoriteiten op hoog niveau zich gemengd hebben in de situatie om de voetballer terug naar Rusland te krijgen. De advocaat suggereert zelfs dat Promes van Dubai de belofte heeft gekregen dat hij niet uitgeleverd zou worden.
De advocaat denkt ook te weten waarom het Openbaar Ministerie de lippen op elkaar houdt. Hij zegt tegen het AD dat Nederland voor schut staat als we Promes niet krijgen ondanks een uitleveringsverzoek. "We hebben een kakelvers uitleveringsverdrag, Yesilgöz die vorig jaar uitlegde dat de Emiraten zo graag met ons samenwerken, het zou nu allemaal goedkomen met criminelen die zich daar verstoppen... En dan zouden we zo’n Promes niet krijgen. Dat is een afgang. Of, dat kan in theorie ook nog, we hebben geen uitleveringsverzoek gedaan, maar dat is weer een reden voor Kamervragen. Waarom dan niet, als je zo’n met veel bombarie gepresenteerd verdrag hebt? Als we Promes nu niet krijgen is er hoe dan ook wat mis."
Het lijkt erop dat Promes moet wachten tot zijn zaak volgende week voorkomt en na zijn eventuele veroordeling weer richting Rusland vertrekt. Of dat na een flinke boete al kan of enkele maanden in de cel is nog even afwachten. Ondertussen vermaakt de voetballer zich prima met zijn nieuwe vriendin Dreamdoll.