Apple krijgt miljarden boete voor oneerlijke concurrentie met o.a. Spotify

04 mrt , 13:34 NEWS
shutterstock 2199450605
De Europese Commissie heeft Apple een gigantische boete van meer dan €1,8 miljard opgelegd vanwege het hinderen van streamingdiensten zoals Spotify om goedkopere abonnementen buiten het Apple ecosysteem aan te bieden. Dit is de eerste keer dat de Europese Unie Apple een boete oplegt, tijdens het lopende conflict tussen Brussel en grote Amerikaanse techbedrijven over hun naleving van de regels voor een vrije markt binnen Europa.
Volgens de Commissie maakte Apple gebruik van zijn dominante positie in de App Store voor iPhones en iPads om restricties op te leggen aan appontwikkelaars. Deze restricties beletten ontwikkelaars om gebruikers te informeren over alternatieve en goedkopere abonnementen die buiten de App Store werden aangeboden. Hierdoor betaalden iOS-gebruikers hogere prijzen voor hun diensten, aangezien de kosten die Apple in rekening bracht werden doorgerekend aan de consument.
De Europese Commissie oordeelde dat deze handelspraktijken van Apple hebben geleid tot hogere prijzen voor abonnementen en in strijd zijn met de Europese mededingingsregels. Als reactie op de boete benadrukte Apple echter dat er geen bewijs is dat consumenten schade hebben geleden als gevolg van hun werkwijze. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen van de Commissie en benadrukt de competitieve aard van de markt. "Er is geen enkel bewijs dat de consument hierdoor schade heeft geleden. Ook negeert de Commissie de realiteit van een competitieve markt die snel groeit," aldus Apple.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Met de boete hoopt de Commissie andere techreuzen af te schrikken om hun dominantie op de digitale markt te misbruiken.
Update: Inmiddels heeft Spotify gereageerd op het nieuws.
''De beslissing van vandaag markeert een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten. De Europese Commissie (EC) heeft haar besluit duidelijk gemaakt: het gedrag van Apple waardoor de communicatie met consumenten wordt beperkt, is onwettig. Deze beslissing geeft een krachtige boodschap af: geen enkel bedrijf, zelfs niet een monopolist als Apple, mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren.
De regels van Apple weerhielden Spotify en andere muziekstreamingdiensten ervan om rechtstreeks in onze apps met onze gebruikers te communiceren over diverse voordelen. Daardoor konden we niet met hen in contact treden over upgrades, de prijzen van abonnementen, promoties, kortingen en talloze andere voordelen. Apple Music - een van de concurrenten van deze apps - is natuurlijk niet uitgesloten van dezelfde handelswijze. Door van Apple te eisen dat het stopt met zijn illegale gedrag in de EU, zet de Europese Commissie de consument op de eerste plaats. Dat consumenten moeten kunnen weten welke opties ze hebben is een basisprincipe van de vrije markt. Consumenten, en niet Apple, moeten kunnen beslissen wat ze kopen, en waar, wanneer en hoe. 
Hoewel we het waarderen dat de Europese Commissie deze belangrijke zaak behandelt, weten we ook dat de details er toe doen. Apple heeft al vaker wetten en gerechtelijke uitspraken in andere markten genegeerd. We kijken dan ook uit naar de vervolgstappen die hopelijk een duidelijke en afdoende oplossing zullen bieden voor de oneerlijke praktijken die Apple al zo lang toepast.
Vanaf het begin is de fundamentele gedachte achter het internet dat het een eerlijk en open ecosysteem zou moeten zijn. Die overtuiging heeft wereldwijd geleid tot groei, innovatie en ontdekkingen. Tegenwoordig is mobiele telefoon de belangrijkste manier waarop mensen toegang hebben tot het internet. Dus waarom zouden dezelfde principes daar ook niet op van toepassing zijn? Want hoewel we blij zijn dat deze zaak enige gerechtigheid brengt, vormt het geen oplossing voor het kwalijke gedrag van Apple ten opzichte van ontwikkelaars die zich met andere zaken bezighouden dan muziekstreaming in andere markten over de hele wereld. Onze taak zit er pas op als we erin slagen om overal een daadwerkelijk eerlijke digitale markt te creëren. Onze inzet om dit te realiseren blijft onverminderd.''