Arrestatie zoon 'El Chapo' levert tientallen doden op, Mexicaanse overheid bang om hem uit te leveren aan Amerika

jan 07 2023, 12:43 NEWS
230105 ovidio guzman jm 1154 62479b
Gisteren kwam het grote nieuws naar buiten dat de Mexicaanse politie de zoon van El Chapo, Ovidio Guzmán, had gearresteerd. Daarop volgde in de stad Culiacán een groot gevecht tussen het Mexicaanse leger en de gewapende groepen die vallen onder het Sinaloa-kartel, die vechten voor de vrijlating van Ovidio Guzmán.
Het plan was dan ook om de zoon van El Chapo zo snel mogelijk uit te leveren aan de Verenigde Staten, maar daar lijkt Mexico op terug te komen. Een rechter heeft hier namelijk een stokje voor gestoken waardoor hij voorlopig nog in Mexico achter tralies blijft.
De Verenigde Staten hebben al langer de vraag voor uitlevering openstaan bij Mexico en hadden zelfs 5 miljoen dollar beschikbaar voor de gouden tip die zou leiden naar zijn arrestatie. De vader van El Chapo zit al langer in de Verenigde Staten vast en zit een levenslange celstraf uit voor moord, drugssmokkel en witwassen. Ondanks de afwezigheid van El Chapo was het Sinaloa-kartel onder leiding van onder andere de zoon van El Chapo nog steeds heel machtig in Mexico.
Aanstaande zondag vertrekt Joe Biden naar Mexico voor een staatsbezoek, maar door de gebeurtenissen rondom de zoon van El Chapo zal de beveiliging van de Amerikaanse president extra hoog opgenomen worden.
De zoon werd overigen in 2019 ook al gearresteerd, maar werd kort daarna door de Mexicaanse president Manuel Lopez Obrador vrijgelaten om een bloedbad te voorkomen. Toen was het Mexicaanse leger niet opgewassen tegen het gewelddadige Sinaloa-kartel.