Braziliaanse voetbalbond neemt ingrijpende maatregelen in strijd tegen racisme

feb 16 2023, 12:11 NEWS
Schermafbeelding 2023 02 16 om 121037
Racisme is overal in de samenleving een probleem en dus ook in het voetbal, waar er wekelijks incidenten plaatsvinden. Spelers worden racistisch bejegend door supporters, spelers doen het onderling en online loopt het al helemaal de spuigaten uit. De bonden spreken zich uit en delen af en toe een boete uit, maar de echte maatregelen blijven uit. De Braziliaanse bond is de eerste die harde maatregelen gaat nemen.
De bond krijgt vanaf volgende week de mogelijkheid om clubs, naast boetes, ook te bestraffen met puntenaftrek. De nieuwe regel geldt voor zowel spelers als fans en de zaak komt ook elke keer bij het openbaar ministerie terecht zodat naast de clubs ook de individuen bestraft kunnen worden.
"De strijd tegen racisme heeft haast. Over maatregelen wordt al eeuwen gesproken, maar tot uitvoering komt het nooit. Dat gaat nu veranderen. We hebben besloten om nog verder te gaan met de straffen, zodat we zelfs punten kunnen wegnemen van een club in een van onze competities." aldus Ednaldo Rodrigues, president bij de Braziliaanse voetbalbond.
Brazilië is al een tijdje bezig met de strijd tegen racisme in het voetbal. Zo hebben ze een werkgroep die er continue mee bezig is en zijn er meerdere campagnes geweest. De bond kijkt ook naar incidenten met Brazilianen in het buitenland. Zo is voornamelijk Vinícius Júnior regelmatig slachtoffer en spreekt hij zich er ook over uit. De Spaanse bond weigert echter om in actie te komen, ondanks smeekbedes van de speler zelf en zijn trainer Ancelotti.