Burgemeester Aboutaleb dreigt met gebiedsverbod in heel Rotterdam voor YouTuber Divaio na veroorzaken van rellen in de stad: "Dit doe je niet."

jan 18 , 13:29 NEWS
schermafbeelding 2024 01 18 om 132844
Burgemeester Aboutaleb gaat keiharde maatregelen nemen tegen YouTuber Divaio na een uit de hand gelopen weggeefactie in Rotterdam. Een grote groep jongeren kwam af op de oproep. Uiteindelijk kwamen veel jongeren om te rellen en werd er met vuurwerk en stenen gegooid. Uiteindelijk moest zelfs ME ingezet worden om de relschoppers uit elkaar te drijven.
In een debat eerder vandaag reageerde Aboutaleb fel op de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. “Wat hier gebeurd is, kan niet”, zei Aboutaleb donderdag. “En daarom zal ik de YouTuber een last onder dwangsom opleggen.”
Dit houdt in dat bij een volgende overtreding Divaio een forse boete krijgt. Hier blijft het volgens Aboutaleb niet bij. “Ik bouw een dossier tegen hem op en er komt ook een persoonlijk gesprek. Als hij dit nog één keer flikt, overweeg ik een gebiedsverbod voor heel Rotterdam. Hij moet goed weten dat dit de consequentie kan zijn.”
De vraag is of een gebiedsverbod voor de rechter stand houdt. “Dat moeten we zien. Maar ik wil flink van me afbijten om te laten zien: dit doe je niet. Hij wist dat dit een consequentie kon zijn.”
De YouTuber deed vrijdag de oproep aan zijn fans om 19.00 naar Zuidplein in Rotterdam te komen voor een weggeefactie. Op de oproep kwamen honderden jongeren op af en de weggeefactie moest afgeblazen worden. Dit leverde een grote groep schreeuwende jongeren op die vuurwerk afstaken. Uiteindelijk zorgde de ME ervoor dat de groep uit elkaar werd gedreven.
Het is overigens niet de eerste keer dat de YouTuber zorgt voor problemen. In Rotterdam zorgde hij eerder al voor problemen op Lijnbaan, was hij ook verantwoordelijk voor ongeregeldheden in de Grote Marktstraat in Den Haag en verstoorde hij een live uitzending van Humberto Tan.