Franse steden voeren avondklok in voor jongeren: "Agenten zullen jongeren opsporen en indien nodig meenemen"

apr 30 , 11:30 NEWS
shutterstock 2089762876
De Franse gemeente Nice stelt per 1 mei een avondklok in voor kinderen jonger dan dertien jaar oud. De gemeente wilt daarmee het aantal gewelddadige en dodelijke incidenten waarbij minderjarigen betrokken zijn terugdringen. Tijdens de avondklok mogen de jongeren niet meer alleen op straat lopen tussen 23.00 en 06.00 uur. De gemeente voerde in 2009 al een soortgelijke avondklok in en denkt dat het nu opnieuw nodig is.
Het is de bedoeling dat de avondklok effectief is tegen jeugdcriminaliteit. In Frankrijk zijn er de laatste tijd namelijk veel gewelddadige incidenten, waar Franse jongeren zowel als daders én slachtoffers bij betrokken zijn. Begin april raakte een 14-jarig meisje in Montpellier levensgevaarlijk gewond na in elkaar te zijn geslagen door leeftijdsgenoten. Rond dezelfde tijd werd in Tours een 14-jarig meisje extreem gewelddadig aangevallen door een groep tieners van 11 tot 15 jaar oud. Dit jeugdgeweld leidt vaak zelfs tot het overlijden van het slachtoffer. Zo werd er bijvoorbeeld ten zuiden van Parijs een 15-jarige jongen aangevallen door vier tieners, waarna hij overleed aan zijn verwondingen. 
Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, vertelt bij de bekendmaking dat de avondklok geldt voor de hele stad. "Agenten zullen de straat op gaan, jongeren opsporen en indien nodig meenemen," vertelt hij. “Als ik zie welke dealers er op straat staan om drugs te verhandelen, vraag ik me zelfs af of we de maatregel ook niet moeten invoeren voor 14-, 15- of 16-jarigen”, voegde hij toe. Estrosi wil ook de ouders aanpakken: “Het is hún verantwoordelijkheid als hun kind ’s nachts alleen op straat rondhangt. Ik zal justitie vragen om ouders een officiële waarschuwing te geven. Als het daarna nog eens gebeurt, wil ik dat ze een ‘ouderschapsstage’ gaan volgen en sancties opgelegd krijgen.”
Nice is niet de enige gemeente die een avondklok invoert voor jongeren. De zuid-Franse gemeente Béziers voerde eerder deze maand een avondklok in die geldt in het centrum van de stad en twee andere wijken.
Foto: Shutterstock/Christophe Badouet