Geen klagende spelers meer rondom de scheidsrechter: UEFA voert nieuwe regel in tijdens het EK

mei 14 , 16:42 NEWS
schermafbeelding 2023 06 02 om 125057 6479c9a172da2 2
De Uefa is klaar met het massale geklaag tegen de scheidsrechter en lijkt nu de oplossing gevonden te hebben. Tijdens het EK, dat in juni gaat beginnen, wordt er een nieuwe regel ingevoerd, waardoor alleen de aanvoerders van de teams mogen discussiëren met de scheidsrechter. De spelers die geen aanvoerder zijn kunnen vanaf deze zomer rekenen op een gele kaart als zijn met de leidsman in discussie willen treden.
Scheidsrechterbaas Roberto Rosetti vertelt in een open brief van de UEFA dat de regel wordt toegepast zodat scheidsrechters makkelijker beslissingen kunnen maken en deze duidelijker kunnen uitleggen. "Een beslissing uitleggen terwijl tot wel 22 spelers op je afstormen is onmogelijk voor een scheidsrechter. Dat is slecht voor de communicatie. Op die manier wordt dit prachtige spelletje erg snel erg lelijk, wat slecht is voor het imago van het voetbal. Daar is iedereen het mee eens," aldus Rosetti.
De aanvoerders op het EK dragen door de regel niet alleen een recht, maar ook een plicht met zich mee. In de brief valt te lezen dat de aanvoerders verantwoordelijk zijn voor het naleven van de regel door zijn spelers en ze moet weghouden bij de scheidsrechter. Als dat de aanvoerders niet lukt, kunnen zijn spelers een gele kaart ontvangen. Voetbal is hiermee niet de eerste sport die zo een soort regel toe gaat passen. In rugby is deze regel al een langere tijd aan de orde.