Hoe presteert Bitcoin na de halving?

apr 28 , 16:45 NEWS
shutterstock 2450069057
Op 20 april heeft de cryptomunt Bitcoin voor de 4e keer een “halving” ondergaan. Deze vrij zeldzame en belangrijke gebeurtenis zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben, zowel op Bitcoin als op de rest van de cryptomarkt.
Historisch gezien werden deze “halvings” altijd gevolgd door een enorme groei in de cryptomarkt en heel wat crypto-experts zijn van mening dat dit scenario zich nu ook zal herhalen. Maar er zijn wel enkele factoren die in het verleden afwezig (of toch minder aanwezig) waren, waar we in 2024 wel rekening mee moeten houden.
Hoe presteert Bitcoin nu in feite, na de recente halving? En wat betekent dit voor de cryptomarkt in het algemeen? Zoals Joren Verdoes, crypto-expert van Bitcoin Magazine aangeeft, verandert er alvast niets aan hoe Bitcoin kopen in zijn werk gaat. Je kan dit nog altijd doen via betrouwbare crypto-exchanges. Wat er wel kan veranderen is de waarde van cryptomunten.
Maar laten we beginnen bij het begin: wat is een Bitcoin halving? Om een (zeer) lang verhaal kort te houden, leggen we het even uit in een aantal puntjes:
  • Bitcoin is een eindig goed met een beperkt aantal bitcoins die ooit kunnen worden gemaakt
  • Het proces van nieuwe bitcoins te maken heet “mining”, waarbij Bitcoin-miners geavanceerde computers gebruiken om ingewikkelde wiskundige formules op te lossen en zo transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain
  • De eerste ter wereld die hierin slaagt, wordt beloond met een aantal bitcoins
  • Dit aantal bitcoins staat vast. Om de ongeveer 4 jaar (gebaseerd op een aantal transacties) wordt dit aantal gehalveerd: Bitcoin “halving”
  • In het begin (2008-2012) was het 50 en na de meest recente halving is de beloning 3,125 bitcoins (50-25-12,5-6,25-3,125)
In het verleden ging de prijs van Bitcoin sterk de hoogte in na een halving omdat de voorraad nieuwe bitcoins in het ecosysteem verminderde. Dit systeem werd oorspronkelijk ontworpen om inflatie tegen te gaan. Omdat Bitcoin min of meer de toon zet voor de hele cryptomarkt, stegen de andere cryptomunten (altcoins) een tijdje later ook altijd in waarde.
We spreken hier niet over simpele toenames van pakweg 50% of zelfs een verdubbeling, maar eerder een waanzinnige groei van 300 tot 500%! Dergelijke winst kan je met vrijwel geen enkele andere belegging halen, dus het is vrij duidelijk waarom Bitcoin en crypto zo populair worden. Maar is dit momenteel ook nog het geval, of zijn de dagen van gigantische winst voorbij?
De prijs van Bitcoin haalde een voorlopige piek (All-Time-High) van €67.000 op 13 maart, iets meer dan een maand voor de halving. Op 19 april, de dag voor de halving, was die prijs gezakt naar €60.000 per stuk en rond dat niveau bleef het even hangen op de dag van de halving. Op 22 april steeg het naar net geen €63.000 en op 28 april dook de prijs weer onder de €60.000.
Op het eerste gezicht lijkt het dus dat Bitcoin het slechter doet na de halving dan ervoor! Maar je moet natuurlijk in de gedachten houden dat de cryptomarkt inherent volatiel is, dat dergelijke prijsschommelingen natuurlijk en te verwachten zijn. En we kijken hier ook maar naar een periode van enkele weken.
In het verleden kwamen de grote winsten pas maanden of zelfs een jaar na de halving, dus in feite is het nu nog veel te vroeg om een conclusie te trekken uit de huidige waarde van Bitcoin.
Natuurlijk zijn er anno 2024 wel enkele andere belangrijke factoren die een grote invloed kunnen hebben op de prijsvorming. Zo zijn er nu Bitcoin-ETF’s, cryptocasino’s en sterk toegenomen gebruik en aanvaarding van Bitcoin en crypto in het algemeen.
Bepaalde financiële experts wijzen op deze factoren en vertellen dat deze verantwoordelijk waren voor de piekwaarde van Bitcoin eerder dit jaar en dat we dus in feite de verwachte winst van de halving reeds gehad hebben.
Hebben ze gelijk of gaat Bitcoin naar de mythische kaap van €100.000 per stuk dit jaar, zoals andere crypto-experts aangeven? Zoals altijd in de cryptomarkt is het moeilijk om accuraat een voorspelling te maken, maar alles is mogelijk.