Hulporganisaties rondom seksueel overschrijdend gedrag 37% meer gebeld sinds rechtszaak tegen Ali B: "Het roept sterke emoties op"

jun 18 , 14:09 NEWS
schermafbeelding 2024 06 13 om 093108 666aa048bfc46
De rechtszaak van Ali B die op 12, 13 en 14 juni plaatsvond heeft veel ophef en media-aandacht gezorgd. Ook in de dagen na de zitting is te merken dat de zedenzaak van de tv-personaliteit een veelbesproken onderwerp is geweest. Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) werden namelijk afgelopen week vaker gebeld over seksueel grensoverschrijdend gedrag dan normaal. Volgens de hulporganisaties kan dat komen vanwege alle aandacht voor de rechtszaak tegen Ali B.
"We krijgen gemiddeld 153 belletjes per week. Vorige week waren dat er 210", zegt Iva Bicanic, directeur-bestuurder van het CSG. Deze telefoontjes gaan over concrete hulpvragen rondom psychische, juridische en medische ondersteuning, en zijn gestegen met 37% ten opzichte van vóór de zitting tegen Ali B. Bicanic legt uit dat rechtszaken over seksueel grensoverschrijdend gedrag die veel media-aandacht krijgen altijd zorgen voor emoties, ervaringen en oordelen.
"Dat is niet nieuw, dat zag je bijvoorbeeld ook bij de MeToo-beweging", zegt Bicanic. "Dit kan bij slachtoffers herinneringen en heftige emoties oproepen. "Collega's zeggen veel gebeld te worden door mensen die naar aanleiding van de rechtszaak hun verhaal willen doen.”

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Vrijdag eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van drie jaar tegen de inmiddels 42-jarige Ali B. Hij wordt verdacht van vier gevallen van verkrachting of aanranding van drie vrouwen. "Het roept sterke emoties en splijting op", legt Bicanic uit. "Er zijn mensen die Ali B wel geloven en mensen die hem niet geloven. Beide groepen hebben een uitgesproken mening: van 'zie je wel' tot ' het kan niet waar zijn'. Bij onthullingen van misbruik hebben mensen een uitgesproken mening en zijn ze op zoek naar informatie die hun mening bevestigt."
Volgens de CSG-directeur is dat niet bevorderlijk voor slachtoffers van seksueel geweld. Zo zou het niet bijdragen aan een omgeving waarin mensen zich veilig genoeg voelen om hun verhaal te delen met anderen. "We hebben daarin als samenleving nog een lange weg te gaan", zegt Bicanic. "We moeten goed nadenken over wat de ophef rond deze zaak betekent." De uitspraak tegen Ali B staat gepland voor 12 juli.

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 07 16 om 115108

'Quincy Promes laat met cryptische boodschap weer van zich horen en lijkt te hinten op terugkeer naar Spartak Moskou'

NEWS jul 16, 11:50
schermafbeelding 2024 07 16 om 140147

Oud-kickbokser Alistair Overeem in opspraak na heftige uitspraken over zijn dochter

NEWS jul 16, 14:37
mocro maffia taxi videoland

Veelbelovende trailer Mocro Maffia laat zien hoe Taxi gekidnapt in de Sahara van Marokko belandt

NEWS jul 16, 12:00
yamal

17-jarige Lamine Yamal viert EK winst met de onthulling van zijn vriendin

NEWS jul 16, 18:26
schermafbeelding 2024 07 16 om 125035

Argentinië onder vuur voor het zingen van racistische liederen na winst Copa America

NEWS jul 16, 13:00