De Iraanse rapper Toomaj Salehi is ter dood veroordeeld vanwege zijn steun aan het maandenlange protest na de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini. Amini overleed op 16 september 2022 in een cel, nadat ze was opgepakt door het niet correct dragen van haar hoofddoek.
“De rechtbank heeft Salehi beschuldigd van opruiing, samenzwering, propaganda tegen het systeem en oproepen tot rellen,” maakt de advocaat van Salehi bekend. Vorig jaar ontliep hij de doodstraf door toedoen van het Hooggerechtshof en kreeg hij in plaats daarvan zes jaar en drie maanden cel.
Echter, heeft een rechtbank in Isfahan nu bepaald dat Salehi toch de doodstraf krijgt. Volgens de raadsman is dat vonnis in strijd met het oordeel van het hof. "We gaan zeker in beroep tegen deze uitspraak," zegt hij. "Het is nog steeds compleet onduidelijk hoe deze uitspraak tot stand is gekomen," tweet de Duitse parlementariër Ye-One. Zij is politiek sponser van Salehi. Ze zorgt ervoor dat er aandacht komt om de zaak van de rapper en dat de druk opvoert.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen.
Eind vorig jaar kwam de rapper onverwachts vrij door een borgsom te betalen. In een video liet hij meteen van zich horen. Hij vertelde dat hij in detentie gemarteld werd. Volgens hem werden zijn armen en benen gebroken.
Door de dood van Masha Amini volgde er een groot protest dat zich snel over de rest van de wereld verspreidde. Er kwamen video's online van vrouwen die uit saamhorigheid een stuk haar afknipten en ook belandden er hoofddoeken op brandstapels. Toomaj gebruikte zijn sociale mediaplatformen en muziek op zijn support te tonen. Ondanks dat vele apps geblokkeerd werden door de Iraanse regime, zoals WhatsApp, Twitter en Google Play store, gebruikte Toomaj Telegram om demonstranten en Iraniërs buiten het land op de hoogte te houden. Meerdere spraakmemo's en berichten werden er geplaatst over wat er in het land gebeurde. Daarnaast sprak hij mensen toe om geen hoop te verliezen. Op deze manier groeide Salehi uit tot de stem van de protestbeweging.
Sinds twee weken handhaaft de Iraanse politie de hoofddoekplicht voor vrouwen strenger. Op sociale media gaan er video's rond waarin te zien is dat vrouwen hardhandig worden behandeld door de politie als ze zich niet aan de kledingvoorschriften houden.