De rechtszaak tegen Sean “Diddy” Combs nadert zijn hoogtepunt, maar de jury blijft verdeeld over de zwaarste aanklacht, het runnen van een criminele organisatie. Dat liet de jury dinsdag weten aan de rechter in Manhattan. Voor de andere vier aanklachten, allemaal gerelateerd aan seksueel misbruik en mensenhandel, onder andere van zangeres Cassie Ventura, is wel al een oordeel.
De rechter deelde mee dat de jury via een brief liet weten: “Wat betreft aanklacht één, hebben wij juryleden, standpunten die lijnrecht tegenover elkaar staan.” Daarmee doelen zij op de beschuldiging dat Combs een georganiseerde criminele onderneming leidde.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen.
De zaak draait onder andere om de vermeende mensenhandel van Cassie Ventura,
Diddy’s ex-partner, en een andere vrouw die onder de naam “Jane Doe” getuigde. Het zijn zware beschuldigingen, van gedwongen seksuele handelingen tot fysiek geweld en bedreiging.
De jury vroeg tijdens het juryberaad expliciet nog naar de uitgeschreven getuigenverklaringen van Ventura en danser Daniel Phillip. Het zou gaan om vier specifieke momenten, waaronder een seksfeest in Cannes en een incident in het InterContinental Hotel in L.A. Daar zou Diddy volgens beveiligingsbeelden Ventura hebben mishandeld in een hotelgang in 2016, vlak na een zogenaamde “freak off” waarin hij haar en Phillip tot seksuele handelingen zou hebben gedwongen.
Ook werd nagevraagd naar een situatie in het Essex Hotel in New York, waar Phillip verklaarde dat hij geloofde dat Combs Ventura ook fysiek had toegetakeld.
Hoewel het de tweede dag is van het juryberaad, verliep het verre van soepel. Al na 70 minuten kwam er een brief binnen bij de rechter over één van de juryleden, een 51-jarige man uit Manhattan, die zichzelf omschrijft als ‘wetenschapper’. Andere juryleden twijfelden eraan of hij de instructies van de rechter wel goed volgde. De rechter riep op tot rust en herinnerde de jury aan hun plicht om tot overleg te komen.
De rechter weigerde voorlopig nog om de zogeheten Allen charge te geven, een standaardinstructie die een verdeeld geraakte jury moet aanmoedigen tot een unaniem besluit te komen. Combs’ advocaten vinden dat ook niet nodig: “De jury heeft al vier vonnissen bereikt, dus er is geen reden om hen nu onder druk te zetten,” aldus verdediger Marc Agnifilo. De jury pakt het beraad woensdag verder op.