Justitie in Denemarken grijpt in en sleept artiest, die een half miljoen euro verdiende met 'fake streams', voor de rechter en eist celstraf

feb 21 , 15:11 NEWS
shutterstock 1588561468
Een man in Denemarken wordt ervan beschuldigd grootschalige fraude te hebben gepleegd op Spotify en Apple Music. Met zijn fraude zou de man zo’n 587.000 euro hebben verdiend. De Deense justitie vermoedt dat hij dit op frauduleuze wijze doet en eist daarom een celstraf. Het is de eerste keer dat iemand aangeklaagd wordt voor ‘fake streams’.
Het zou gaan om 689 liedjes die al jaren op Spotify en Apple Music staan. Meerdere nummers hebben miljoenen streams behaald. De artiest zou rond de 3,5 miljoen maandelijkse luisteraars hebben op Spotify.
Justitie gelooft niet dat de man zo populair is op Spotify. Volgens hun zijn de liedjes op ‘ongeautoriseerde wijze’ afgespeeld en gaat dit ten koste van de muzieksector. Andere muzikanten en belanghebbenden hebben schade geleden door het handelen van deze man, omdat hij onterecht ‘royalties’ heeft ontvangen van Koda, een organisatie die de rechten van Deense muzikanten beheert.
Naast de fraude met streams wordt de man ook beschuldigd van het schenden van de auteursrechten van andere artiesten. Zo zou hij werken hebben overgenomen en op minimale wijze hebben gewijzigd om dit daarna onder eigen naam uit te brengen. De artiest zelf ontkent alle beschuldigingen.
De advocaat van de man is echter positief en verwacht niet dat het tot een veroordeling komt. Het gaat volgens hem om een uitzonderlijke zaak, maar het is de vraag of de rechtbank hier iets strafbaars in ziet. Rasmus Rex, een expert in muziekstreaming, spreekt van een uniek geval. “We hebben elders in de wereld voorbeelden gezien, maar er zijn er maar heel weinig op deze schaal”, vertelt hij. De uitspraak wordt volgende week verwacht.

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 02 16 om 172904

Kanye West komt op voor zijn vrouw en mishandelt man die haar aangerand zou hebben

NEWS apr 18, 10:29
ronaldo 3

Ronaldo krijgt gelijk van arbitragecommissie en kan miljoenen euro's verwachten van oud-werkgever

NEWS apr 18, 11:43
schermafbeelding 2023 10 02 om 173733

Max Verstappen maakt Lewis Hamilton belachelijk tijdens stream

NEWS apr 18, 14:28
shutterstock 627391325

Ondernemer aangeklaagd voor verkrachting nadat hij zich anders voordeed op Tinder: "Ik wilde iemand anders, niet hem"

NEWS apr 18, 10:55
dailypaper ss24 resortcreative 11 0048 copy

Daily Paper bereidt je voor op de zomer en het festivalseizoen met nieuwe collectie

STYLE apr 18, 12:45