Kamerlid dient motie in en eist actie na schokkende documentaire over Jehova's Getuigen

mrt 19 , 14:08 NEWS
schermafbeelding 2024 03 19 om 144403
Afgelopen week verscheen de driedelige docu Jehova: Van God Los op Videoland. In de docu blikken ex-Jehova Getuigen terug op hun tijd in de geloofsgemeente en bespreken ze de misstanden binnen het geloof.
"Jehovah's Getuigen geloven dat het einde der tijden nabij is. Alleen door absolute toewijding aan de organisatie hopen zij Armageddon te overleven. Van deur tot deur proberen ze zieltjes te redden. Maar als achter de schermen dingen misgaan, sluiten de deuren. Misstanden, geweld en misbruik: het moet vooral intern blijven. En wie tegen de organisatie ingaat, kan alles verliezen." Dat is hoe Videoland zelf de praktijken van de Jehova's Getuigen beschrijft.
In de docu bespreken de hoofdrolspelers o.a. hoe er met misbruik wordt omgegaan binnen het geloof. Zo vertelt een van de vrouwen die geïnterviewd wordt dat ze is misbruikt door haar vader en een andere vrouw dat ze herhaaldelijk is verkracht door haar oom en tante. In beide gevallen moesten ze hun verhaal doen tegenover drie mannen en uiteindelijk werd er niks mee gedaan en werd min of meer afgeraden om naar de politie te gaan. Dit zou regelmatig zo gebeuren binnen de Jehova's Getuigen als het op misbruik aan komt.
Kamerlid Michiel van Nispen van de SP heeft een motie ingediend naar aanleiding van de docu. Hij wil dat de politiek actie onderneemt om de misstanden binnen het geloof. "De wet geldt voor iedereen en dat een beroep op vrijheid van godsdienst of levensovertuiging niet met zich meebrengt dat er vrijheid is om seksueel misbruik onder het tapijt te vegen en intern af te doen en dat de vrijheid van godsdienst juist ook met zich meebrengt de vrijheid om niet langer te geloven of deel uit te maken van een geloofsgemeenschap," aldus van Nispen in de motie.
Het is inmiddels al de derde keer dat het kamerlid aandacht vraagt voor de misstanden binnen de Jehova's Getuigen, maar met de docu hoopt hij meer draagkracht te hebben.