Mensa en Saaff veroordeeld tot lange celstraffen voor bedreiging, afpersen en overvallen van collega artiest

jun 29 2023, 9:51 NEWS
schermafbeelding 2022 08 22 om 150350
Toen in augustus van 2022 Mensa en Saaff beiden trots op Instagram deelden dat ze waren opgepakt, werd gelijk duidelijk dat de twee rappers zich niet alleen bezig hielden met het gezamenlijk uitbrengen van muziek. De twee werden namelijk samen met een derde verdachte opgepakt voor het met een automatisch wapen bedreigen, afpersen en overvallen van collega-rapper AnishaGF. Op 20 april werden de drie verdachten veroordeeld.


De rechtbank meent voldoende bewijs te hebben om Mensa, Saaff en de derde verdacht te veroordelen voor het bedreigen, afpersen en overvallen van AnishaGF. Saaff en de derde verdachte zijn beiden veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. Mensa komt weg met een iets lichtere celstraf van 24 maanden, maar kreeg na een psychologisch onderzoek ook een gedrags-beïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) opgelegd. Dit houdt in dat hij na zijn terugkeer in de samenleving langer onder intensief toezicht zal komen te staan en dat zijn resocialisatie aan voorwaarden is gebonden.



Mensa

Op 28 mei duikt Mensa samen met AnishaGF de studio in nadat zij kort daarvoor een uitnodiging via Instagram had ontvangen van de 'Hoe Dan?' rapper om samen muziek te maken. De rechtbank acht bewezen dat Mensa een uitnodiging deed om haar naar de studio in Duivendrecht te lokken. Vlak voordat de gemaskerde overvallers de studio betraden zou Mensa met zijn vriendin al na veertig minuten de studio hebben verlaten en de deur van de studio voor de twee gemaskerde overvallers hebben open gedaan.
Mensa heeft na de overval AnishaGF nog gebeld vanuit een auto nabij de studio om van haar de codes van haar telefoon en crypto wallet te krijgen. In dat gesprek bedreigt hij haar en zegt hij haar huis op te blazen als ze niet meewerkt. De rechtbank heeft daarom Mensa veroordeeld voor diefstal, bedreiging met geweld tegen personen, gepleegd met het oogmerk om die diefstal voor te bereiden, gemakkelijk te maken en het bezit van het gestolene te verzekeren, terwijl het feit wordt gepleegd door twee andere personen.
Naast een celstraf van 24 maanden en de gedrags-beïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) moet Mensa ook €3.229,- via de staat aan AnishaGF betalen voor materiële en immateriële schade.

Gemaskerde overvaller
De rechtbank acht bewezen dat Saaff de gemaskerde overvaller was. Het slachtoffer zou aan zijn mond, lichte ogen en zijn stem gelijk door hebben gehad dat het ging om Saaff. Camerabeelden van de studio in Duivendrecht en van zijn flat in Diemen, een paar uur later, zouden bewijzen dat het om Saaff ging. Hij droeg namelijk een donkere jas met capuchon met specifieke stiksels. 

De derde verdachte kwam op de dag van de overval zonder bivakmuts binnen en stond duidelijk op camerabeelden van de studio in Duivendrecht.

Saaff en de derde verdachte konden een langere celstraf krijgen, maar werden vrijgesproken van het hebben van een automatisch geweer. Beiden kregen ze 30 maanden celstraf en moeten allebei, net als Mensa, €3.229,- via de staat aan AnishaGF betalen voor materiële en immateriële schade.