In de afgelopen jaren is de samenleving geconfronteerd met toenemende mentale gezondheidsproblemen, veroorzaakt door onder andere de Corona Pandemie en stijgende kosten van levensonderhoud. Maar muzikanten lopen nog meer risico: ze hebben tot drie keer meer kans op een depressie.
Een studie liet al zien dat 73% van de onafhankelijke artiesten met mentale klachten kampt, oplopend tot 80% bij jongeren.
De druk achter het podium
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
Hoewel het muzikantenleven vaak wordt geromantiseerd, gaat het gepaard met een reeks stressfactoren: prestatiedruk, onzeker inkomen, groepsdynamiek, sociale media en labelverwachtingen. Na de pandemie gingen veel artiesten weer intensief toeren, wat leidde tot oververmoeidheid.
Verslavingen
Soft drugs- en alcoholgebruik zijn genormaliseerd in de muziek industrie. Veel artiesten komen pas als het te laat erachter hoe problematisch hun gedrag is rondom soft drugs en alcoholgebruik.
Wanneer ben je bijvoorbeeld een alcoholist? Dan blijft nog steeds schaamte een barrière.
Financiële druk en sociale media
Financiële stress verergert mentale problemen. Artiesten en managers combineren vaak slecht betaalde banen met creatieve projecten, wat leidt tot uitputting. Ondertussen eisen sociale media constante zichtbaarheid, wat leidt tot onzekerheid en depressieve gevoelens. Het is dan ook belangrijk om bewust om te gaan met sociale media.
Praten helpt stigma’s te doorbreken
Openheid over mentale gezondheid is belangrijk, maar kan ook ongewenste gevolgen hebben. Daarom is het van belang dat experts worden ingeschakeld voor zorgvuldigheid in wat gedeeld wordt. Zelfmoordpreventie blijft bijvoorbeeld cruciaal: "Vraag hoe het écht met iemand gaat. Dat kan levens redden."
Hoop en hulp
Gelukkig groeit het aanbod aan ondersteuning. Zo kunnen artiesten bij een
afkickkliniek in Zuid Afrika terecht om behandeld te worden tegen alcohol- en drugs verslavingen.