De Nederlande evenementenbranche heeft een negatief record te pakken rondom het aantal festivals in Nederland. Zeker zestig festivals met meer dan 3000 bezoekers zijn dit jaar afgelast en dat is, zonder de coronaperiode meegerekend, een record.
In de Nederlande festivalmarkt is het al jaren valleen en opstaan. Daar waar festivals van de radar verdwijnen duiken weer nieuwe op en houden elkaar goed in evenwicht. Maar dit jaar is dat anders. Er zijn namelijk maar dertig nieuwe festivals bijgekomen in 2024, terwijl er dus zestig zijn gesneuveld. “De tijd van grote groei van festivals in voorbij,” laat evenementenonderzoeker Lex Kruijver van Respons Evemenenten weten aan het AD. “De markt staat nog meer onder druk. Het is een vecht- en overlevingsmarkt geworden.”
Er zijn verschillende redenen waarom er steeds moeilijker wordt voor festivals om te ‘overleven.’ Zo kampen festivals sinds de coronacrisis met oplopende kosten en staan daardoor voor nog grotere uitdagingen. Zo gaat er door grote festivals een streep wegens onvoldoende materiaal en personeel. Organisaties melden steeds vaker dat leveranciers niet altijd beschikbaar zijn.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
Los van de oplopende kosten en het gebrek aan personeel is de toenemende regelgeving het tweede punt van kritiek. Daardoor dreigen grote festivals als Loveland, Mystic Garden en Dockyard in 2025 niet meer te bestaan. Volgens hen ligt het aan de gemeente Amsterdam. Zij hebben een nieuwe proef ingebed waarin festivals pas eind dit jaar horen of ze een plek krijgen op de festivalkalender van 2025, met als motief om de ‘schaarse plekken’ eerlijk te verdelen.
Volgens de actiegroep Unmute Us is dit voor de grotere festivals ‘een onwerkbaar risico’ en voor nieuwkomers ‘te weinig flexibel.’”Een veilig en succesvol festival organiseer je niet in zes maanden”, klinkt het onder meer. Verder klagen veel organisatoren over beperkte politie-inzet en over de gebrekkige samenwerking met instanties.
Volgens uitvoerend secretaris Willem Westermann van de VVEM, de Vereniging van Evenementenmakers doet een festival noodgedwongen annuleren voor een organisator altijd pijn, maar is wel te begrijpen. “Bij evenementen met kaartverkoop zijn de kosten en ook de vergunningseisen inderdaad redenen om tegen het licht te houden of je wel door wil gaan.”
Daarnaast hebben bijna alle meerdaagse festivals hun ticketprijzen voor dit jaar verhoogd als gevolg van de inflatie. Zo vraagt Pinkpop richting de 300 euro voor een heel weekend en merkt dit direct. Op vrijdag en zaterdag worden 'slechts’ 40.000 bezoekers verwacht, terwijl er plek is voor circa 75.000. ,Het is zeker zo dat niet elk festival uitverkoopt”, beaamt Westermann. Met name zijn er festivals in het middensegment die minder hard lopen, legt hij uit. “Dat zal deels komen door geld en deels door de vele evenementen, het is net een soort economie.”
Echter is de forse daling in het aantal Nederlandse festivals nog geen reden tot paniek. “Het festivalaanbod is altijd in beweging. Het publiek ook. Smaak verandert, mensen komen in een andere fase van hun leven,” zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Hij voegt er aan toe dat grote festivals ondanks de verhoogde prijzen enorm snel waren uitverkocht, zoals Lowlands (325 euro voor weekendticket) en AC/DC (170 euro voor een staanplaats). “Daarnaast zien we op andere programma’s nog geen vraaguitval ontstaan. Of er sprake is van een ontwikkeling die voor een langere tijd een bepaalde richting opgaat, kunnen we dus nog niet zeggen.”
Aan het einde van de dag zijn al veel iconische en memorabele festivals in de laatste jaren tot grote teleurstelling van fans gecanceld en zullen wellicht nooit meer terugkomen. Zo moest WOO HAH na zijn laatste editie in 2022 plaatsmaken voor Rolling Loud. Echter is dit festival ook verleden tijd sinds de organisatie al na de eerste editie heeft besloten om de stekker eruit te trekken. Naast Rolling Loud werden ook OH MY Music Festival, La Vida Loca en Loud Live gecanceld.