Nike klaagt New Balance en Skechers aan wegens vermeend gebruik van Flyknit-technologie

nov 08 2023, 5:35 NEWS
shutterstock 1671681094
Nike klaagt concurrenten New Balance en Skechers aan vanwege vermeend gebruik van hun gepatenteerde ‘Flyknit’ technologie. Nike's Flyknit schoenen worden gemaakt met hoogwaardige vezels in gebreide patronen, waardoor het bovenste deel van de sneakers "als een sok past.” Nike beschuldigt in twee rechtszaken New Balance en Skechers van het illegaal gebruik van hun gepatenteerde Flyknit-technologie in meerdere van hun schoenontwerpen.
Nike heeft in het verleden al een keer een rechtszaak aangespannen tegen Skechers. Hierbij werd Skechers beschuldigt van het namaken van de VaporMax, Air Max, Free en Flyknit-ontwerpen. Die rechtszaken werden allemaal buiten de rechtszaal geschikt. Nike beweert dat het New Balance al drie keer had gewaarschuwd om te stoppen met de verkoop van schoenen die op hun Flyknit-ontwerpen lijken.
Een woordvoerder van New Balance heeft gereageerd op de aanklacht met dat “"fully respects competitors’ intellectual property rights" en dat Nike does not own the exclusive right to design and produce footwear by traditional manufacturing methods that have been used in the industry for decades."
"We will vigorously defend ourselves against Nike’s attempts to enforce its patents beyond their lawful scope," benadrukt de woordvoerder van New Balance.
Nike heeft de rechtbanken gevraagd om de twee bedrijven te verbieden om meerdere schoenontwerpen te maken die volgens hen direct zijn afgeleid van hun Flyknit-ontwerpen. Daarnaast zoekt Nike schadevergoeding hiervoor.