Ook in Marokko willen politici een verbod op TikTok

15 mei , 14:11 NEWS
tiktok
In Europa en de Verenigde Staten werd er al gedreigd met een mogelijk verbod van TikTok. Nu willen Marokkaanse kamerleden ook TikTok verbieden, omdat de populaire app een negatieve invloed zou hebben op jongeren. Het voorstel van de wet tot verbod van TikTok werd ingediend door de Commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie in het Marokkaanse parlement.
De oppositieleiders stelden, tijdens een vragenronde in het Marokkaanse parlement, dat TikTok 'leidt tot verdorvenheid van de zeden'. Daarnaast zal de app in strijd zijn met de waarden van het koninkrijk. Ook drongen ze bij de regering van Aziz Akhannouch aan om de app te verbieden in Marokko.
Echter, is niet iedereen het daarmee eens. Volgens minister Abdellatif Ouahbi van Justitie moet Marokko zich aan de internationale afspraken houden. Zo kunnen er geen apps verboden worden. Wel hamerde hij erop dat maatregelen moet worden genomen "schadelijke en kwetsende" content op sociale media te controleren en te censureren. Zoals, pesterijen, beledigingen, laster, oplichting, haatzaaiende taal, gewelddadige en discriminerende taal.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Kadili Abdelilah vindt dat de app niet het probleem is, maar de manier waarop de het wordt gebruikt en de gedeelde content. Volgens de voorzitter van de Edtech-stichting Tamkine moeten gebruikers opgevoed worden voor verantwoord gebruik, zonder elkaars vrijheid of waarden te schenden. Abdelilah vertelt verder dat TikTok een krachtig instrument kan worden voor creativiteit, zelfexpressie en het delen van ervaringen. Marokkaanse gebruikers zouden worden beroofd van een platform die hun openstellen voor culturele uitwisseling, nieuwe perspectieven en internationale zichtbaarheid.
Ouahbi sprak jongeren ook toe om voorzichtig te zijn op het internet en fraude en oplichting goed in de gaten te houden. Door middel van bewustmakingscampagnes en lessen over het gebruik van sociale media op scholen, wil de Marokkaanse regering de mediageletterdheid van jongeren vergroten.