Openbaar Ministerie eist jarenlange celstraffen tegen o.a. JoeyAK en Bigidagoe

dec 15 2023, 11:08 NEWS
Schermafbeelding 2022 09 23 om 15.42.22
Nadat vorige week de strafzaak tegen JoeyAK, Bigidagoe en andere leden van Zone6 met de inhoudelijke behandeling en vandaag hebben de verdachten de strafeis gehoord. De mannen worden verdacht van ontvoering en mishandeling en het Openbaar Ministerie eist tussen de 4 en 7 jaar cel. Tegen JoeyAK werd zeven jaar geëist en Bigidagoe kreeg vier jaar cel te horen.
Volgens het OM hebben de mannen Kobus L. ontvoerd en mishandeld. In september 2022, toen JoeyAK net een half jaar vrij was, zouden de verdachten L. hebben gedwongen om in een busje te stappen. "Het plan was om met zijn allen het slachtoffer naar de Happy Duck (een autowasstraat in Duivendrecht, red.) te lokken, te gijzelen en losgeld te vragen. Daarna wilden ze hem meenemen naar een woning om de gijzeling te laten voortduren," zegt de Officier van Justitie. Het vermeende slachtoffer zou vervolgens bedreigd zijn en gedwongen zijn om zijn telefoon, Rolex en Louis Vuitton-tasje af te geven. 
Verdachte Ernst A. schetst echter een andere situatie. "Hij provoceerde ons al jaren, hij schold daarbij onze moeders en zussen uit en dit plaatste hij bijvoorbeeld op sociale media. Wij waren bij de autowasstraat toen hij aan kwam lopen en toen heb ik hem op zijn gedrag aangesproken. Toen dat escaleerde hebben we samen ingestemd het gesprek op een andere plek voort te zetten," vertelde hij tijdens de inhoudelijke behandeling.
Het OM is echter van mening dat alle verdachten betrokken waren bij de ontvoering en baseert haar strafeis op informatie van de auto's, de enkelband van JoeyAK, camerabeelden en telefoongegevens. Op. beelden zou te zien zijn hoe Kobus L. wordt gedwongen om in te stappen. Vervolgens zouden ze naar Den Haag gereden zijn en weer terug naar Holendrecht. Daar zou hij ontsnapt zijn.
Het OM meent ook uit het bewijs op te kunnen maken dat JoeyAK de leiding over de vermeende gijzeling had. Hij zou in de bus gezeten hebben en het vermeende slachtoffer daar mishandeld hebben. Ook werden er foto's van L. op de telefoon van AK gevonden. Damaris B. wordt ervan verdacht L. naar de wasstraat gelokt te hebben en Ernst A. zou degene zijn die L. beroofd zou hebben en hem in de bus gedwongen zou hebben. A. wordt ook door het OM gezien als de meest agressieve persoon van de verdachten. Later vandaag zullen de verdachten hun verhaal kunnen doen via hun advocaten en op 8 maart zou er een uitspraak moeten komen.