Openbaar Ministerie eist zes jaar cel tegen JayJay 'Meesterschetser' Santana

jun 29 2023, 19:14 NEWS
schermafbeelding 2023 06 29 om 193122
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag maar liefst zes jaar cel geëist tegen JayJay Santana. De zelfbenoemde 'Meesterschetser' wordt verdacht van grootschalige oplichting via malafide webwinkels en het witwassen van de opbrengsten uit zijn oplichtingspraktijken.
Volgens het OM heeft hij via verschillende webwinkels dure kleding verkocht, maar nooit geleverd nadat klanten hadden betaald. Ongeveer 190 mensen zijn hierdoor gedupeerd, met een totaalbedrag van meer dan 120.000 euro. Het OM is een zaak gestart om dit geld terug te vorderen.
Santana werd meerdere malen geconfronteerd door medewerkers van het televisieprogramma "Opgelicht" met zijn daden, maar volgens het strafdossier bleef hij ongehinderd doorgaan met zijn oplichtingspraktijken. Hij beweerde dat er problemen waren met de leverancier in China en beloofde deze snel op te lossen. Uit onderzoek is echter gebleken dat hij deze beloftes niet nakwam. Hoewel er af en toe wel leveringen plaatsvonden, gebeurde dit zelden en vaak met de verkeerde maat of kleur.
Een grondig onderzoek door het cyberteam van de politie, onder leiding van het OM, heeft aangetoond dat hij het verdiende geld uitgaf aan luxe goederen, dure reizen en cosmetische ingrepen. Hij probeerde uit beeld te blijven door gebruik te maken van rekeningen van derden. Deze mensen worden 'moneymules' genoemd en stellen tegen betaling hun rekening beschikbaar. Zijn eigen rekeningen waren al geblokkeerd.
Het OM heeft een hoge straf geëist om een voorbeeld te stellen. Ze willen aantonen dat ook digitale criminaliteit wordt aangepakt. In de rechtszaal verklaarde de officier van justitie: "Ongeacht hoe lang het ook duurt, hoe ingewikkeld de verdachte het ook maakt, dit is grootschalige oplichting en daarom treden we er tegen op. Digitale criminaliteit is een groot probleem in onze samenleving, waarbij talloze volstrekt onschuldige slachtoffers vallen."
Zijn opschepperige gedrag speelt ook een rol in de zaak. De OvJ zei daarover: "Terwijl hij bleef opscheppen en op sociale media deed alsof hij de coole gast was met veel geld." De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

shutterstock 2204734383

Spurs verdediger eist tonnen van FC Volendam "De tijd van onderhandelen is nu voorbij"

NEWS mei 01, 13:49
drake2023 03 20 154520 641871aa9498c

Drake maakt Kendrick diss belachelijk en teaset reactie: "You know what time it is"

NEWS mei 01, 10:14
schermafbeelding 2021 10 07 om 123931

Justin Bieber krijgt steun uit onverwachte hoek na huilfoto's op Instagram: "Allow him to be vulnerable"

NEWS mei 01, 14:52