Openbaar Ministerie en JoeyAK vandaag opnieuw in de rechtszaal voor inbeslagname 800 duizend euro

jan 05 , 18:20 NEWS
schermafbeelding 2024 01 05 om 182608
2024 wordt een belangrijk jaar voor JoeyAK en de rechtszaken waar hij in verwikkeld is. Vandaag stonden JoeyAK en het OM in de rechtszaal voor de zogeheten ‘ontnemingszaak’.
De rapper werd in 2020 veroordeeld voor het witwassen van ruim 200 duizend euro, maar het Openbaar Ministerie verdenkt de Zone 6 frontman ervan veel meer geld illegaal verkregen te hebben en eist nu 800 duizend euro.
Volgens het OM blijkt uit onderzoek naar bankrekeningen en huiszoekingen dat JoeyAK een groot deel van zijn vermogen niet legaal verkregen heeft. Volgens het OM wordt een groot gedeelte verdiend met de verkoop van cocaïne.
De officier van Justitie is ervan overtuigd te kunnen bewijzen dat veel geld op een illegale manier is verkregen. Er wordt o.a. verwezen naar een video waarop een kind te zien is die met 200 duizend euro aan contant geld zit te spelen. Ook zouden er chatberichten zijn onderschept waarin JoeyAK onder de naam ‘Beton’ zou praten over 300 duizend euro die terug geïnvesteerd zou worden.
De advocaat van JoeyAK, Wouter de Zanger, vindt het maar een slap verhaal van het Openbaar Ministerie. Volgens hem levert het Openbaar Ministerie te weinig bewijs om te kunnen zeggen dat AK in drugs handelt en rekent het OM te weinig legale inkomsten stromen van JoeyAK mee, zoals shows, meet & greets met fans, en streams op zijn muziek.
De advocaat duidt de status van JoeyAK in de rechtszaal aan: “Hij rapt niet zomaar wat, het is een hele populaire artiest. Zijn albums komen hoog in de noteringen, en zijn nummers worden tientallen miljoenen keren beluisterd."
De zitting van vandaag hoort bij een eerdere veroordeling van AK uit 2020. Toen werd hij veroordeeld voor het ontvoeren van een vrouw en haar twee kinderen. JoeyAK werd toen voor drie jaar cel veroordeeld, maar werd vervroegd vrijgelaten met een enkelband. In de ‘ontnemings’ rechtszaak wordt op 16 februari een uitspraak gedaan.
Naast de ‘ontnemings’ rechtszaak is JoeyAK ook onderdeel van een ‘ontvoerings’ rechtszaak. In deze zaak zijn meerdere Zone 6 leden betrokken, waaronder Bigidagoe. Zij worden verdacht van het ontvoeren en mishandelen van aspirant rapper Kobus L. In deze zaak wordt tussen de vier en zeven jaar geeist tegen de betrokken Zone 6 leden.