Oranje-supporter stopt Ruud Gullit act in blackface na veel kritiek: “Die ophef zette me aan het denken”

jun 18 , 13:30 NEWS
schermafbeelding 2024 06 18 om 134710
Veel Oranje-supporters hadden, die aanwezig waren bij de wedstrijd tegen Polen liepen met een rastapruik met een bijhorende. Zo moesten ze op Ruud Gullit lijken. Echter, gingen drie supporters een stap te ver. De trio dacht dat het een goed idee was om hun gezicht ook bruin te schminken. Tijdens de wedstrijd lieten de fans zich op de foto zetten.
De drie verkleedde Oranje-supporters werden in het publiek gespot. Hun geschminkte gezichten zorgde voor nog meer ophef. Voornamelijk mensen in het buitenland hadden een kritische mening over de actie van de trio. Daily Mail sprak ook over de situatie. "A group of Netherlands fans have come under criticism for doing 'blackface' in their attempts to dress as Ruud Gullit during Sunday's Euro 2024 opener against Poland," begon het Britse platform hun artikel. De tekst is door @kozwartepiet gedeeld online, samen met nog meer artikelen. " We willen geen blackface zien in 'Ons Oranje'‼️🚫," leest de caption van het account. 
De anonieme fan beschrijft zich zelf als een perfectionist. Daarom gebruikte hij de zwarte schmink. "Ik let op de details. Ik draag ook de schoenen die Gullit aan had," voegt de fan eraan toe. Verder was het volgends de fan niet de bedoeling om mensen te beledigen, maar Gullit een eerbetoon te gekregen.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Door de grote golf van kritische opmerkingen, besloot een van de fans te stoppen met de imitatie. Hij zegt normaalgesproken wel leuke reacties te krijgen. Wel laat de supporter RTL Nieuws weten dat de kritiek van andere mensen begrijpt. "Die ophef zette me aan het denken. Wellicht roept het bij anderen toch vervelende gevoelens op, ondanks dat ik Gullit adoreer en hem daarom nadoe."
Het blijft in Nederland een probleem dat mensen de ernst van het racistische blackface niet inzien. Dat hebben we gezien met Zwarte Piet en dat zien we nu weer. Terwijl de kritiek vanuit het buitenland overweldigend is, gebruiken Nederlandse media de foto van het trio bij berichten over het EK alsof het een leuke indicatie is van de sfeer in Duitsland. Ook veel Nederlandse fans komen voor het trio op en claimen dat er niets racistisch aan is. Gelukkig heeft de kritiek in ieder geval een van de drie aan het denken gezet.

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2023 08 16 om 170547

Ronnie Flex viert succes met villa van ruim een miljoen

NEWS jul 23, 10:47
shutterstock 2205903191

Europese competities en spelersvakbond zijn het zat en slepen FIFA voor de Europese Commissie

NEWS jul 23, 12:44