R Kelly gaat alsnog in beroep tegen zijn straf van dertig jaar cel

apr 20 2023, 16:35 NEWS
rkelly straat
R. Kelly gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in zijn misbruikzaak. Kelly is veroordeeld toe een gevangenisstraf van dertig jaar. Deze straf werd in 2021 al opgelegd aan de r&b zanger, maar TMZ meldt dat het juridische team twijfelt aan het aangedragen bewijs in de zaak en de onpartijdigheid van de jury.
Kelly werd in 2021 schuldig bevonden aan praktijken zoals het leiden van een organisatie met doel vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken en seksueel uit te buiten. In juni vorig jaar kreeg de Amerikaanse zanger een gevangenisstraf van dertig jaar voorgelegd.
De advocaten van R. Kelly hebben recentelijk gezegd dat zeker vier juryleden bevooroordeeld waren. Zo zouden zij voorafgaand aan de rechtszaak de docu-serie Surviving R. Kelly hebben gekeken. In deze serie komen er verschillende slachtoffers aan het woord over het vermeende misbruik door de artiest. Volgens zijn advocaten was dat al een reden om geen onderdeel uit te mogen maken van de jury. Daarnaast laat Kelly via zijn juridische team weten dat van de negen vrouwen er een aantal bijzaten die niet minderjarig waren toen hij ze ontmoette. De overige vrouwen die wel beweren dat ze toentertijd  minderjarig waren zouden hebben gelogen over hun leeftijd.
Ook is volgens de advocaten bewijs overgedragen dat niet had mogen worden toegelaten. Details over bijvoorbeeld zijn seksuele voorkeuren, soa's en het verleden met ex-partners is volgens het team van Kelly irrelevant voor de misbruikzaak en enkel gebruikt worden om de opinie van de aanklagers te versterken. De advocaten vragen daarom ook om zijn veroordeling terug te draaien of een nieuw proces te starten.
Kelly werd in februari veroordeeld tot nog eens twintig jaar celstraf vanwege kinderporno en afpersing. Hoewel de rechter hem nog twintig jaar oplegde, mag de zanger vrijwel de gehele straf gelijktijdig uitzetten met zijn celstraf van dertig jaar. In werkelijkheid komt er slechts één jaar bovenop de huidige straf.