Spotify wordt beschuldigd van inbreuk op auteursrechten: Muziekuitgevers bereiden aanklacht voor

mei 16 , 11:55 NEWS
spotify app stream 6512be0ae6bbe
Muziek publishers bereiden een aanklacht voor tegen Spotify met de beschuldiging dat Spotify hun auteursrechten schend, blijkt uit een jusridische brief van de National Music Publishers' Association (NMPA. Het streamingplatform zou dit doen door gebruik te maken van niet-gelicentieerde songteksten, muziekvideo's en podcasts en de NMPA eist dat deze worden verwijderd van het platform.
De brief beschuldigt Spotify er onder andere van dat zij geen licenties te hebben verkregen voor het gebruiken van songteksten. Deze licenties worden normaal gesproken verleend door NMPA-leden, waaronder independent publishers en de drie grote muziekuitgevers – Sony Music Publishing, Warner Chappell en Universal Music Publishing Group. In de brief schrijft NMPA-vertegenwoordiger, Danielle Aguirre: “Het is ons ter ore gekomen dat Spotify songteksten weergeeft en muziekvideo’s en podcasts reproduceert en distribueert met behulp van muzikale werken zonder de toestemming van of compensatie aan de respectieve uitgevers en/of beheerders (onze leden) die de auteursrechten op de muzikale composities controleren." Ze schrijft dat dat Spotify 'niet-gelicentieerde muzikale werken' gebruikt in songteksten, video's en podcasts en deze ongeoorloofd deelt met zijn gebruikers. "Wat de zaak nog erger maakt, is dat Spotify profiteert van deze inbreuk,” aldus Aguirre. Daarnaast wordt er in de brief gewezen op wetten waaraan Spotify zich moet houden. 
Spotify heeft inmiddels gereageerd op de brief en laat via een woordvoerder weten dat de brief volgens hun “een persstunt (is) vol valse en misleidende beweringen”.