TikTok heeft nog steeds geen nieuwe deal met Universal en verwijdert nog meer muziek

feb 28 , 12:52 NEWS
shutterstock 1681173646
Eind januari gooide Universal Music Group een bom in de scene door te zeggen dat ze geen nieuwe overeenkomst met TikTok hadden bereikt. Ze lieten weten dat hun muziek van het platform zou gaan verdwijnen doordat TikTok weigerde om artiesten een eerlijke vergoeding te betalen. Het social media platform reageerde in een statement en noemde Universal hebberig.
Twee dagen later werden alle video's met nummers van Universal artiesten op mute gezet. De tracks waren niet meer te vinden op het platform met verregaande gevolgen voor de artiesten. Terwijl grote artiesten als Drake, Taylor Swift en Billie Eilish te maken hebben met de maatregelen, wordt het in Nederland gevoeld door de artiesten van Top Notch en Noah's Ark, die verbonden zijn aan Universal.
Niet lang nadat de nummers verwijderd werden kondigde TikTok aan dat dit slechts het begin was. In eerste instantie ging het om artiesten die bij Universal (of één van de labels die met UMG samenwerken) muziek uitbrengen, maar nu gaan ze een stap verder. Het platform is begonnen met het verwijderen van muziek waar artiesten op te horen zijn die vallen onder de publishing tak van Universal. Het gaat dan om nummers die bij andere labels zijn uitgebracht, maar waar songwriters, muzikanten of producers hebben gewerkt die onder Universal Music Publishing vallen.
Er bestaat nog wel enige onduidelijkheid over de muziek die hieronder vallen. Zo is de vraag of een nummer offline gehaald wordt als slechts één van de (bijvoorbeeld) zeven songwriters of muzikanten onder Universal valt. Bronnen dichtbij TikTok verklaren tegenover Variety dat het in totaal gaat om zo'n 20 tot 30% van de muziek op het platform. Variety meldt ook dat deze fase zich eerst focust op Engelstalige muziek uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland gaat het o.a. om artiesten als Frenna, LA$$A, Jimmy Huru, Saffeh en Chievva die te maken krijgen met deze maatregel.