Turkse uitblinker riskeert schorsing en missen kwartfinale tegen Nederland door manier van juichen

jul 03 , 10:58 NEWS
schermafbeelding 2024 07 03 om 111336
Verdediger Merih Demiral van het Turkse elftal heeft voor flinke opschudding gezorgd na zijn heldenrol in de 2-1 overwinning op Oostenrijk in de achtste finale van het Europees Kampioenschap. Met twee doelpunten leidde hij Turkije naar de kwartfinale tegen Nederland, maar zijn manier van juichen leverde hem veel kritiek op.
Na zijn doelpunten maakte Demiral een gebaar met zijn handen dat wordt geassocieerd met de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die gelieerd is aan de extreemrechtse Turkse Partij MHP. Dit gebaar, waarbij hij zijn middel- en ringvinger naar zijn duimen bracht en zijn wijsvingers en pinken omhoog hield, werd door velen als controversieel en ongepast gezien. In Oostenrijk is het maken van dit gebaar zelfs verboden sinds maart 2019, terwijl in Duitsland wordt gesproken over een verbod.
Het Duitse BILD noemde de actie 'ongelooflijk en schandalig'. Op sociale media wordt opgeroepen tot een schorsing voor Demiral. Journalist Eren Güvercin uitte zijn zorgen op X (voorheen Twitter), waar hij de UEFA opriep om in te grijpen en een schorsing op te leggen. Hij noemde het gebaar een teken van rechtsextremisme en stelde dat het niet getolereerd mag worden op het veld.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Demiral zelf lijkt zich van geen kwaad bewust en gaf aan dat zijn viering te maken had met zijn Turkse identiteit. "Ik ben heel blij dat ik twee doelpunten heb gemaakt. Hoe ik het vierde had te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion ook dat gebaar maken," verklaarde hij na afloop van de wedstrijd tegen BILD.
De controverse rond Demiral's actie krijgt nog meer lading doordat het gebaar op de dag werd gemaakt waarop de aanval op Madimak wordt herdacht, een aanval in 1993 waarbij 37 mensen omkwamen. Een andere Duitse twitteraar, met dezelfde naam als voormalig Fortuna Sittard-spits Burak Yilmaz, noemde het gebaar "pure minachting jegens de mensheid" en een "walgelijk signaal naar de slachtoffers van Madimak." Hij riep de UEFA op om harde consequenties te trekken.
Inmiddels heeft de UEFA laten weten dat er onderzoek gedaan wordt naar de speler: "Met betrekking tot de wedstrijd tussen Oostenrijk en Turkije, gespeeld op 2 juli 2024 in Leipzig, Duitsland, is een onderzoek ingesteld overeenkomstig artikel 31, lid 4, van het UEFA Disciplinary Regulations naar het vermeende ongepaste gedrag van Merih Demiral, speler van de Turkse voetbalbond. Verdere informatie over deze zaak zal te zijner tijd bekend worden gemaakt," aldus de Europese bond.

HET LAATSTE NIEUWS

yamal

17-jarige Lamine Yamal viert EK winst met de onthulling van zijn vriendin

NEWS jul 16, 18:26
shutterstock 2346419275

Slecht nieuws voor Andrew Tate: Uitspraak dat Tate Roemenië mocht verlaten teruggedraaid

NEWS jul 16, 17:39
schermafbeelding 2024 07 17 om 130609

De man achter A Jewellers vertelt het verhaal van de 'million dollar chain' van Burna Boy

NEWS jul 17, 12:49