Uitlevering Quincy Promes kent nog een aantal struikelblokken, dit zijn de scenarios

mrt 16 , 20:27 NEWS
schermafbeelding 2024 03 16 om 061135
Terwijl Quincy Promes momenteel vast zit in Dubai op verzoek van de Nederlandse staat, lijkt uitlevering naar Nederland dichtbij te zijn. Er zitten echter nog een aantal haken en ogen aan, zo kan Promes er bijvoorbeeld voor kiezen om zich tegen zijn uitlevering te verzetten. Volgens misdaad journalist John van den Heuvel kan het dan maanden duren tot er een uitspraak komt.
Russische website Sport-Express is in het uitleveringsverdrag tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten gedoken om de zaak uit te zoeken. De allereerste voorwaarde voor uitlevering tussen Nederland en VAE is dat de reden van uitlevering in beide landen als misdrijf te boek moet staan. De volgende voorwaarde is dat de straf minimaal zes maanden moet zijn. Promes voldoet in ieder geval aan deze twee eisen. Hij is in totaal tot 7,5 jaar cel veroorzaakt.
Dan komen ze uit bij de uitzonderingen op het uitleveringsverdrag. Zo worden er geen mensen uitgeleverd als ze beschuldigd worden van een politiek misdrijf of als iemand een straf zou kunnen krijgen op basis van zijn ras, geloofsovertuiging of seksualiteit. Daarnaast zal uitlevering ook niet plaatsvinden als iemand de doodstraf kan krijgen of voor de tweede keer voor hetzelfde vergrijp gestraft zou worden. Verder zijn er nog humanitaire zaken zoals een slechte gezondheid of te hoge leeftijd die eventueel kunnen meespelen. Voor Promes geldt bovenstaand allemaal niet.
Tot dan toe is er nog niets dat een uitlevering van de topvoetballer in de weg staat, maar de eerste vage regel, waar problemen zouden kunnen ontstaan valt te lezen in artikel 1g, meldt het Russiche platform. Uitlevering kan geweigerd worden als dit een bedreiging zou vormen voor haar soevereiniteit, veiligheid of andere essentiële belangen. Door die vage beschrijving zou VAE kunnen stellen dat uitlevering van een van de belangrijkste voetballers van de populairste Russische club nadelig zou kunnen uitpakken voor de banden tussen VAE en Rusland.
Een ander punt dat volgens Sport-Express in het voordeel van Promes kan uitvallen is dat uitlevering geweigerd kan worden als de dader bij verstek veroordeeld is. Dit betekent dat hij niet zelf aanwezig was tijdens zijn rechtszaak en zich dus niet optimaal heeft kunnen verdedigen. Omdat Promes in Rusland was, is hij tijdens beide rechtszaken en de daaropvolgende veroordelingen niet aanwezig geweest.
Promes zou ook onlangs inwoner van Dubai geworden zijn en in het uitleveringsverdrag staat 'dat partijen zich het recht voor behouden om te weigeren hun burgers over te dragen in overeenstemming met de nationale wetgeving.' Door de wederom vage beschrijving zouden ze de voetballer als burger kunnen aanmerken al is hij geen staatsburger van VAE.
Als de VAE de uitlevering goedkeurt en Promes geen bezwaar aantekent zou hij binnen dertig dagen vanaf het moment van goedkeuring op het vliegtuig kunnen zitten. Ze kunnen echter dus nog weigeren, maar daar moeten ze een sterke toelichting bij geven.
Het Nederlandse Openbaar MInisterie bevestigt dat het nog niet duidelijk is of VAE het uitleveringsverzoek goedkeurt, maar verwacht in 'de nabije toekomst' duidelijkheid te hebben. De advocaten van Promes werken ondertussen in Nederland hard aan het hoger beroep in de beide zaken waarin de voetballer veroordeeld is.
Als Promes uitgeleverd wordt wacht hem een celstraf van anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef en zes jaar voor zijn betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel.