Universal haalt al hun muziek van TikTok, nummers van o.a. Frenna, Lijpe, Idaly, Kevin, Broederliefde, Drake & Nicki Minaj verdwenen

feb 01 , 10:44 NEWS
shutterstock 1681173646
TikTok is een van de belangrijkste onderdelen van de promo geworden bij artiesten. Snippets van nieuwe of oude muziek gaan regelmatig viral en hebben een grote invloed op de charts. Er is achter de schermen echter veel onenigheid over de vergoeding voor het gebruiken van de muziek op het platform.
Afgelopen maanden is TikTok in gesprek gegaan met de major labels om, naar eigen zeggen, gunstige deals te maken die vooral de artiest voorop zetten. Met Universal Music Group zijn ze er echter niet uitgekomen. Dat betekent dat de volledige catalogus van UMG vandaag verdwenen is van het populaire platform.
Gisteren was de deadline en TikTok kwam met een duidelijk statement naar buiten over de positie van Universal. "It is sad and disappointing that Universal Music Group has put their own greed above the interests of their artists and songwriter," zeggen ze. Met het statement proberen ze zichzelf duidelijk neer te zetten as de partij die artiesten wil helpen en Universal de boeman te maken. Het werkt in hun voordeel dat ze met alle andere partijen wel een deal hebben kunnen sluiten, maar we weten natuurlijk niet wat ze daadwerkelijk voorgesteld hebben aan het label. "Despite Universal's false narrative and rhetoric, the fact is they have chosen to walk away from the powerful support of a platform with well over a billion users that serves as a free promotional and discovery vehicle for their talent. TikTok has been able to reach 'artist-first' agreements with every other label and publisher. Clearly, Universal's self-serving actions are not in the best interests of artists, songwriters and fans."
De beslissing van Universal om geen deal te sluiten komt hoe dan ook slecht uit voor de artiesten die onder het label vallen. Wereldwijd is de lijst met artiesten onder Universal gigantisch, zo vallen TDE, Dreamville, Cash Money en Young Money bijvoorbeeld onder de major. Dat betekent dat de muziek van o.a. Kendrick Lamar, J. Cole, Drake, Lil Wayne en Nicki Minaj verdwenen is. In de Nederlandse scene wordt de impact ook gevoeld, want Top-Notch/Noah's Ark is een sub label van Universal. Als je dus zoekt naar muziek van Frenna, Lijpe, Idaly, Hef, Kevin, Broederliefde en Josylvio kom je vanaf vandaag bedrogen uit.
De vraag is nu wie de langste adem heeft en wie van de twee partijen water bij de wijn gaat doen voordat de muziek weer terug gezet kan worden. Mocht Universal toch een betere deal krijgen, loop je ook nog het risico dat de andere labels zich achtergesteld voelen met alle eventuele gevolgen van dien.
Hieronder zie je een voorbeeld waaruit blijkt dat het geluid, in dit geval Nyash van Idaly, niet meer beschikbaar is.