Van De Pijp naar het podium: Lusho stapte achter de microfoon en keek nooit meer achterom

mei 28 , 19:00 NEWS
jamanbroershots 4080
Lusho verscheen in september van het jaar 2022 uit het niets in de scene en drukte met zijn single ‘Zo Boos’ gelijk zijn stempel op de rapgame. Nu, ruim anderhalf jaar later, heeft de rapper uit Amsterdam-Zuid al meerdere singles uitgebracht en werkte hij samen met o.a. Cristian D, Yssi SB, Chivv en $hirak. Wij hebben afgesproken met Lusho in De Pijp om hem beter te leren kennen en hem te vragen naar zijn toekomstplannen.
De rapper vertelt dat zijn muzikale carrière is begonnen met het produceren van beats. “Ik ben nooit echt iemand geweest die in de spotlight wilde staan en producer paste daar beter bij,” vertelt Lusho. “Maar af en toe ging ik een beetje spitten op mijn eigen beats zonder het op te nemen. Toen ik voor de eerste keer achter de microfoon kwam te staan, heb ik nooit meer omgekeken.” Lusho raakte in aanraking met rap door zijn vader en vertelt dat hij daarna gelijk verkocht was. “Ooit had mijn pa een CD uit Kenia meegenomen van het debuutalbum van 50 Cent: Get Rich Or Die Trying. Sindsdien was rap volledig mijn ding, geen reggae en geen Afrikaanse muziek meer, gewoon rap.”
Nadat Lusho is gaan rappen had hij in no-time heel veel tunes klaarliggen. Hij vertelt dat hij samen met zijn buurtvriend Moski veel in de studio te vinden was, toen alleen nog als hobby. “We waren een beetje op een koelkast-model: We brachten geen tunes uit en alle nummers die we maakten gooiden we in de koelkast. Op een gegeven moment waren de tracks op een dusdanig level dat we dachten: Misschien moeten we gaan droppen want het is wel gewoon een ding.” Uiteindelijk koos Lusho ervoor om de track ‘Zo boos’ uit zijn koelkast te halen en bracht deze samen met Moski uit.
Deze track bleek het begin van het succes te zijn voor de rapper uit De Pijp en zit inmiddels over drie miljoen streams. Lusho zijn aanstekelijke flow gecombineerd met UK-rap en Memphis invloeden zorgden een voor sound die totaal nieuw was in de Nederlandse scene. “Ik pak inspiratie van alles. Ik kan hier iets op de markt zien wat me kan inspireren,” vertelt Lusho lachend. “Maar ik denk dat de meeste inspiratie van de UK komt. En dan heb je ook nog mannen zoals Pooh Shiesty, Young Dolph en Key Glock, dat is mijn sound.” Na Zo boos dropte Lusho de track ‘New Balance.’ Deze single ging nog viraler dan de vorige track en zit momenteel op negen miljoen streams. Ook de clip zorgde voor veel reacties en aandacht. “We hadden in De Pijp alle locaties voor de clip geregeld, maar het regende die dag f*cking hard. Ik dacht: iedereen is hier nu, maar we kunnen helemaal nergens clippen. Toen gingen we in de Ferdinand Bolstraat bij random winkels naar binnen.” In de clip zie je Lusho onder andere in de HEMA en Aldi, waar volgens de rapper eigenlijk helemaal niet raar van werd opgekeken. “Bij de Aldi zie je de beveiliger ook gewoon bouncen op de beat, wat volgens mij ook op de TikTok staat, dus hij was gewoon tranqi.”
Door Lusho’s unieke sound wordt hij door velen gezien als één van de gezichten van de nieuwe generatie. Maar deze druk en hoge verwachtingen zijn voor Lusho totaal niet relevant. “Mijn ding is dat ik nooit naar anderen kijk. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen en ik ben totaal niet bezig met dat ik hét gezicht ben. Ik voel liever een druk vanuit mijzelf dat ik moet vasthouden waar ik nu ben en ik mijn eigen plan moet volgen.” Zijn unieke sound zit hem ook in de ogenschijnlijk eenvoudige, maar toch krachtige karakteristieke bars, zoals bijvoorbeeld de openingsline van de track ‘Ironisch’: “Het is ironisch wat in onze glas zit, en we toch proosten op gezondheid.”
Lusho schetst met zijn muziek een bepaald beeld over de buurt waarin hij en zijn vrienden zijn opgegroeid. Volgens de rapper hebben mensen vaak een heel ander beeld over De Pijp, dat niet overeen komt met hoe hij het ziet. “Het was altijd: Ah je komt uit De Pijp, mooie terrasjes en mooie huizen. Maar als ik om me heen keek, zag ik dat niet.” Rapformatie 73 De Pijp lieten al eerder een ander perspectief van De Pijp zien. Lusho vertelt dat zij daarin de eerste waren. "De boys van 73 hebben toch een ander beeld van De Pijp laten zien, hoe het ook kan zijn, hoe het ook is. En zo voelt het voor veel boys in mijn omgeving ook.”
Naast De Pijp komen er ook veel voetbal-referenties in Lusho’s teksten voor en dat is niet zomaar. “Ik ben Arsenal-fan, topsupporter, sinds Thierry Henry-tijden” vertelt Lusho enthousiast. "Ik zeg je eerlijk, Arsenal staat boven Jaxie (Ajax red.). Ik heb alleen nooit echt die gloriedagen meegemaakt van Arsenal.” Naast Ajax- en Arsenal supporter heeft de rapper zelf ook gevoetbald. Lusho vertelt dat hij bij Zeeburgia speelde. “Ik speelde op een hoog niveau, maar ik was altijd realistisch. Er waren altijd een paar goons in mijn team die harder waren dan ik en zij gingen ook niet naar Ajax. Dus ik dacht: ik vind ballie gewoon leuk, maar er zijn meer dingen in de wereld.” Lusho bracht afgelopen winter het nummer ‘3-5-2’ uit, waarin hij zegt dat hij een rechtsback in een 3-5-2 is. Hij vertelt dat deze line alleen niet helemaal aansluit bij zijn carrière als voetballer “Ik zei tijdens het opnemen ‘rechtsback’ want als ik ‘linksback’ zei, klonk dat niet lekker. Maar ik was zelf eigenlijk linksback. Ik was die buitenspeler die langzaam maar zeker een beetje naar achter geschoven werd,” vertelt Lusho lachend.
jamanbroershots 4233
De tunes die Lusho heeft uitgebracht passen bijna allemaal binnen dezelfde Memphis/UK rap-categorie. De rapper legt uit dat hij zijn sound koestert en in zijn muziek graag consistent wil blijven. “Kijk wat ik doe is nieuw, dus ik wil niet te snel wat anders gaan doen. Want ik heb het gevoel dat mensen in de Nederlandse scene niet echt gespecialiseerd raken in één bepaald ding. Dus ik probeer eerst mijn eigen sound neer te leggen en dan pas verder te kijken.” Maar dat weerhoudt Lusho er niet van om samen te werken met artiesten die misschien niet direct bij zijn stijl passen, zoals Cristian D. Zo verscheen vorige zomer de track ‘Bankoe Bitches’ samen met Yssi SB, Cristian D en $hirak. “Voor Bankoe Bitches heeft hij (Cristian D red.) mij gecheckt,” vertelt Lusho. “Ik twijfelde een beetje want het was wel in mijn comfortzone, hoewel het een ander soort tune is dan dat ik normaal maak. Maar omdat het iets is wat mensen niet één twee drie verwachten bracht het wel twee verschillende audiences bij elkaar.” Afgelopen maand brachten Lusho, Cristian D en $hirak opnieuw een samenwerking uit, genaamd ‘Tiffany.’
jamanbroershots 4248
Naast dat we Lusho leren kennen als een persoon met een duidelijke visie, merken we ook dat hij niet graag in het middelpunt van de aandacht staat. “Ik ben gewoon een guy die achter de schermen is en toevallig maak ik tunes waar mensen op aangaan. Performen was daardoor wel één van die dingen waar ik echt aan moest wennen.” Lusho legt uit dat hij zijn eerste echte set deed bij de show van het rapcollectief Black Acid, waar hij gemengde gevoelens aan heeft overgehouden. “Waarschijnlijk was het gewoon goed, maar zo voelde het niet. Hoe ik er nu naar terugkijk is dat ik toen niet helemaal mezelf was. Het performen zelf is gewoon niet echt mijn ding, maar die interactie met het publiek wel.” Lusho vult daarop enthousiast aan dat die interactie voor hem werkt als een soort brandstof. “Je ziet mensen jouw tunes meezingen en dat concept is crazy. De supporters en mensen die je op Youtube luisteren doe je het voor. Dat houdt me gaande.”
Al met al kunnen we nog veel gaan verwachten van de jonge rapper uit De Pijp. Lusho brengt de afgelopen weken veel tracks en features uit in een hoog tempo en zegt naar iets groots toe te werken. “We zijn nu aan het kijken wat we gaan doen met aankomende singles, want ik heb ook samenwerkingen die eraan komen. Maar het plan is sowieso een album aan het eind van de zomer. De pokoes staan al, maar een album of tape is nooit af. Er staan een aantal ft’s op, maar het is nog steeds kijken wat we gaan pakken. We hebben een koelkast vol,” sluit Lusho lachend af.
Foto's: Julia Huikeshoven

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 06 14 om 013341

JoeyAK verbreekt stilte met emotionele boodschap voor Bigidagoe: "M'n hart bloedt"

NEWS jun 14, 2:08
schermafbeelding 2024 06 14 om 011948

Koning Willem-Alexander wist voor trip naar Atlanta niet van oude celstraf Frenna, maar neemt het alsnog voor hem op: "Hij verdient een tweede kans"

NEWS jun 14, 1:22
schermafbeelding 2024 06 14 om 111711

Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen Ali B

NEWS jun 14, 11:13
schermafbeelding 2024 04 26 om 112442 662b72ecf1f9c

Ali B. reageert op strafeis van drie jaar cel: "Het is totaal niet heftig"

NEWS jun 14, 12:22
foto 14 06 2024 om 1327

Chris Brown stunt gaat mis tijdens show, zanger hangt machteloos in de touwen boven het podium

NEWS jun 14, 13:47