Octave “Okkie” Durham, bekend als de dief achter de beruchte Van Gogh-roof, is opnieuw in opspraak geraakt. Het Openbaar Ministerie bevestigde vrijdag aan het AD dat het voorarrest van een 52-jarige man met twee weken is verlengd, in verband met bedreiging en doxing.
Durham wordt verdacht van het herhaaldelijk bedreigen van onafhankelijk journalist Chris Klomp en Norbert Dikkeboom, de initiatiefnemer van een eerdere groepsaangifte tegen coronascepticus Willem Engel. Beiden zijn online uitgesproken tegen complottheorieën en desinformatie. Waarom Durham het specifiek op hen gemunt heeft, is niet duidelijk, maar zijn online gedrag zou met hun publieke standpunten in conflict staan.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen.
Volgens Klomp ontving hij honderden bedreigingen. “Mijn kop moest eraf, levend verbranden, ophangen aan de brug,” citeerde hij. Ook zijn 06-nummer werd online gedeeld. Durham werd op 2 juli door een arrestatieteam uit zijn woning gehaald.
Durham werd landelijk bekend toen hij samen met handlanger Henk B. twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam stal. Op 7 december 2002 braken zij via het dak in en namen ze 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen' mee. De werken doken jaren later op in het bezit van een Italiaanse maffiabaas.
Het afgelopen jaar gaan er steeds video's rond op sociale media van Durham waarin hij verschillende mensen bedreigt. Zijn dochter, zangeres Quessswho, nam eerder dit jaar afstand van haar vader en liet weten dat hij professionele hulp nodig heeft. “Ik wil dat hij hulp krijgt, maar in NL moeten dingen ‘escaleren’ voor er wordt ingegrepen”, legde Quessswho uit in een bericht op Instagram. “Ik heb gedaan wat ik kon en ik ben er gewoon klaar mee.”
Eerder dit jaar werd Durham veroordeeld tot een taakstraf voor het jarenlang innen van de uitkering van zijn overleden vader.