Vier het tienjarige jubileum van Encore met deze tien hoogtepunten

apr 08 2023, 17:28 NEWS
3b8fec33 ae53 477d 9098 b19f8badb1fa
In 2013 waren DJ Waxfiend en Prime al bekende namen in de Nederlandse DJ scene, maar nadat ze show na show deden merkten ze dat ze iets misten. In hun geliefde Amsterdam ontbrak het aan een wekelijkse hiphop avond, zo vertelde het duo ons jaren geleden al. Als er mensen uit het buitenland naar Amsterdam kwamen voor het weekend moesten ze maar net mazzel hebben dat er iets te doen was in dat weekend. Het idee voor Encore werd geboren en al snel kregen ze de Melkweg aan boord voor hun idee. Encore werd de 'Home of Hiphop & R&B' en de Melkweg stond elke zaterdag bomvol. Inmiddels hebben we meerdere festivals, radioshows en COVID gehad en de avond dendert nog steeds onverminderd door.
Op zaterdag 8 april viert Encore hun tienjarige jubileum in de Melkweg met o.a. Cho, Idaly en JMANI, maar voor dat het zover is kijken we terug op tien iconische momenten in de geschiedenis van het feest.
Het ging zo goed met het feest dat Wax en Prime al snel groter gingen denken. De drang naar een festival werd steeds groter en al was een festival iets heel anders dan een clubnacht waren ze ervan overtuigd dat ze ook dat konden laten lukken. In 2014 werd de eerste editie gehouden en in de loop der jaren haalden ze artiesten als Pusha T, Ty Dolla $ign, Migos, Rae Sremmurd, Tory Lanez en Fetty Wap. Ondanks een lijst met internationale namen kwam het meest indrukwekkende en memorabele moment misschien wel van eigen bodem.
Adje stond tijdens de eerste editie op het podium en dat was op dat moment niet vanzelfsprekend. Na zes jaar gevochten te hebben tegen een zaak, was hij veroordeeld tot acht maanden cel. Tijdens zijn show maakte hij dit wereldkundig: "9 september (ruim een week na het festival, red.) ga ik de gevangenis in voor acht maanden voor een oude zaak uit 2008. Ik kan daar niks meer aan doen, ik heb zes jaar ertegen gevochten en mijn leven is veranderd, maar het moet. Het is eenmaal zo." Het was Adje z'n laatste show voorlopig en de rapper en het publiek haalden alles uit de kast.
Adje is sowieso een belangrijke artiest voor Encore. Zijn Hele Meneer is tot de dag van vandaag een anthem dat het nog altijd goed doet tijdens de clubavonden. Hij vierde dan ook het tienjarige jubileum van het nummer bij Encore in de Melkweg vorig jaar. Dat is echter niet het enige wat ze samen gedaan hebben, want in 2014 presenteerde Adje samen met Encore het Sloddervosgang mini-album SVG. Op de plaat maakten we officieel kennis met Sloddervosgang, bestaande uit Cho, Jowy Rosé, Blake en natuurlijk Adje zelf. Met tracks als Zeg Me, Flex en Voor Je Deur was het een moment in de Nederlandse hiphop geschiedenis.
SVG is niet het enige project waar Encore aan meewerkte. In 2015 startte het Encore Freshmen project, waarin Encore op zoek ging naar nieuw talent. Er zijn uiteindelijk drie projecten uitgekomen waardoor we kennis maakten met o.a. DYSTINCT (die nu 1,7 miljoen luisteraars heeft en hit na hit scoort in zowel binnen- als buitenland), Amartey (die inmiddels onderdeel is van het ongekend populaire en succesvolle Afrolosjes concept), Woodie Smalls (die vanuit België in het Engels internationale successen haalde) en Jay-Way (die internationaal aan de weg timmert en inmiddels heeft samengewerkt met o.a. Snoop Dogg). De freshmen kregen een plek om hun talenten te laten zien en kregen zelfs een slot op het Encore Festival.
Niet alleen binnen de landsgrenzen zijn de mensen achter Encore er vroeg bij. Ze maken er een sport van om grote Amerikaanse artiesten zo vroeg mogelijk naar Nederland te halen. Zo traden artiesten als Future, J. Hus, Big Sean, Post Malone en Megan Thee Stallion voor het eerst in Nederland op tijdens edities van Encore in de Melkweg. Future kwam bijvoorbeeld in 2014 naar Encore rondom de release van zijn Monster mixtape en J Hus stond drie weken na zijn classic album Common Sense al op het Amsterdamse podium.
Het vijfjarig bestaan van het feest was een mooi moment een groots uit te pakken. Dus voor één keer verhuisde het hele circus op 1 december 2017 van de Melkweg naar de AFAS Live met ruim twee keer zoveel bezoekers. Headliner van de avond was Cardi B, die voor het eerst op het podium stond in Nederland. De legendarische avond vond een half jaar na de release van haar immens succesvolle album Invasion of Privacy plaats.
Toen er een einde kwam aan het eigen festival van Encore betekende dat zeker niet het einde van de Encore festival ervaring. Ze hostte meerdere malen een podium bij het Amsterdamse Parels van de Stad en waren ze te vinden bij Lowlands. Tussen de shows die je wil zien door kun je altijd terecht in de Encore tent en traditiegetrouw is de tent tot de nok toe gevuld. Daar zorgen DJ's als Waxfiend, Prime en Abstract wel voor.
De band tussen PUNA en Encore is ook altijd goed geweest en dat resulteerde in een aantal legendarische PUNA x Encore avonden. Tijdens de vier edities nodigden we artiesten uit als Kevin, Mula B & LouiVos, Adje, Josylvio en Jairzinho. De meest memorabele editie was misschien wel de eerste. Op 1 avond verschenen SFB, SBMG, Jonna Fraser en Sevn Alias op het podium en allemaal zetten ze de zaal op z'n kop.
Het is wel duidelijk Encore onlosmakelijk verbonden aan Amsterdamse cultuur en wat is een betere manier om dat te uiten dan een samenwerking met een andere hoeksteen van Amsterdamse cultuur. Samen met Daily Paper bracht Encore in 2017 een collectie uit die zeer goed ontvangen werd.
Één van de belangrijkste verschillen tussen Encore en andere feesten is het feit dat het publiek en hun liefde voor muziek centraal staan. Ze willen geen mensen die stil staan of mooi aan een tafel zitten en Justin Bieber kwam daar snel achter toen hij op 19-jarige leeftijd als superster binnen kwam. Eenmaal binnen kreeg hij geen voorkeursbehandeling en hij kreeg geen VIP tafel bij achter de DJ booth, want dat is Encore niet. Een paar minuten vertrok hij dan ook weer onder begeleiding van een leger aan beveiliging en de avond ging verder alsof er niks aan de hand was.
In tien jaar tijd heeft Encore een onuitwisbare indruk gemaakt op de Amsterdamse en Nederlandse scene hun feest, festivals, projecten en meer. Encore is een opstapje geweest voor een gigantische lijst aan artiesten en medeverantwoordelijk voor het succes van bepaalde tracks. Zoals Waxfiend en Prime altijd zeggen: "We willen cateren en educaten" en dat zullen ze voorlopig nog wel even blijven doen.
Vanavond wordt het tienjarig bestaan gevierd met optredens van Cho, Idaly en JMANI in thuisbasis Melkweg en kaarten vind je hier.