Vijf mannen zijn vorige week in Boskoop gearresteerd. Zij worden door de Duitse politie verdacht van 21 plofkraken en daarbij ‘miljoenen euro’s’ buit hebben gemaakt.
Maandag, 24 juni, organiseerde de Duitse politie een speciaal ingelaste persconferentie waarbij door middel van foto’s werd aangetoond waar de verdachten van beschuldigd worden. Enorme schade aan een pinautomaat en het gebouw na hun laatste plofkraak op 20 juni in het dorpje Offenau.
De daders waren professionals. Ze kwamen aan met een Audi RS6, plaatsten een explosief in de pinautomaat en lieten dat op afstand exploderen. De cassettes met het geld werden geroofd en vervolgens reden ze met hoge snelheid naar Nederland. In vier jaar tijd zouden ze een spoor aan plofkraken hebben achtergelaten.
Aanbevolen Video - Scroll om verder te leze
Vorige week kwam de reeks aan succesvolle plofkraken tot een einde. Direct na de plofkraak rukt de Nederlandse politie massaal uit naar het plaatsje Boskoop in Zuid-Holland. Daar worden vijf mannen opgepakt; Angelo M. (30), Hakim T. (36) en Mohammed L. (37), Khalid T. (38) en Radouane T. (39).
Vier van de vijf verdachten zaten in een auto die door de politie werd klemgereden. Een vijfde verdachte werd elders opgepakt. Een van de mannen uit de auto probeerde te voet te ontkomen, maar moest deze vlucht staken toen een politiehond hem beet.
Tijdens de daaropvolgende doorzoekingen in onder meer garageboxen vonden agenten honderden bankbiljetten, valse Nederlandse- en Duitse kentekenplaten en zeer explosief flitspoeder, afkomstig zijn van illegaal cobra vuurwerk. Hiermee werden volgens de politie de pinautomaten opgeblazen.
Volgens de Duitse politie horen de vijf mannen bij een nog veel groter netwerk van 300 tot 400 criminelen die zich bezighouden met plofkraken in Duitsland. “Allemaal hebben ze een eigen rol. De een levert de auto's, de ander heeft kennis over hoe zelf explosieven te maken”, meldt de Duitse recherchehoofd Michael Graf von Moltke.
In Nederland hebben banken de nodige maatregelingen genomen om het de plofkrakers moeilijk te maken. Veel pinautomaten zijn daarom ’s nacht afgesloten. Ook zijn de geldcassettes beveiligd met inkt- en lijmcapsules. Hierdoor wordt geld waardeloos als de cassettes niet op de juiste manier worden geopend. Ook loopt de gemiddelde Nederlander steeds minder met contant geld.
Hierdoor zijn veel plofkrakers uitgeweken naar Duitsland, waar veel mensen nog veel cash betalingen doen. In 2023 werden al 137 verdachten opgepakt voor plofkraken in Duitsland. In april van dit jaar werden zestien Nederlandse verdachten opgepakt voor in totaal negentig plofkraken. Zij wisten zeven miljoen euro buit te maken.
Er is nu Duitse politie in Nederland aan de slag om samen met de Nederlandse politie de plofkraken verder een halt toe te roepen. In gesprek met de banken wordt nu gekeken naar betere beveiliging van de pinautomaten. Volgens de Duitse politie gaat dat echter nog veel tijd kosten.