Nino: “Er is eindelijk een definitieve datum voor #SWDG”

Na een paar jaar wachten komt begin volgend jaar eindelijk Stille Wateren Diepe Gronden uit, het debuutalbum van Nino. Hij kwam langs bij Puna om erover te praten en wij legden hem vragen voor die we van jullie via Facebook en Twitter kregen.

Christopher Seraus via Twitter: Wat kunnen we verwachten van SWDG en is er een datum bekend?

Ja er is eindelijk een definitieve datum, dat is 22-02-2012. Ik had eerst gepland om het dit jaar nog te doen, maar ik wil eerst nog wat singles droppen voordat het album uitkomt. Daarnaast heeft het een mooie betekenis, omdat dat de datum is waarop de mensen die mij op aarde hebben gezet samen kwamen. Ze zijn nu niet meer samen, maar het is wel echt een mooie datum. Mijn moeder kwam er zelf mee.

Het wordt een volwassen album. Wel heel breed, ik beperk me niet echt tot strictly hiphop. Ik hou ervan als het gecombineerd is met zang, en ik hou van diepe en serieuze onderwerpen. Er staan featurings op van onder andere Edsilia Rombley, Winne en Wudstik.

Thomas Meijer via Twitter: Op welk label komt SWDG uit?

De Black Label Music-zaak ben ik nu aan het sluiten. Daar heb ik heel lang mee geworsteld, maar op een bepaald moment kwam ik erachter dat ik gewoon teveel hooi op mijn vork nam door andere artiesten ook mee te nemen in wat ik deed. Ik kon te weinig voor mezelf doen. En ik ben eigenlijk ook een veel betere artiest dan een labelbaas. Ik ga mijn album uitbrengen onder een nieuw label. Wel van mijzelf, maar waarbij ik zelf de grootste prioriteit ben. Eerst Nino, en als dat een succes heeft behaald dan gaan we wel verder kijken. De naam is Planeet Namek. Ik ben een dromerig persoon en ik had als jonge jongen iets met Dragonball Z. Er was een hele saga van Dragonball Z die zich afspeelde op een andere planeet en die planeet heette Namek. Ik heb gewoon een wereldje gecreëerd, dat begon met een grapje op Twitter: De planeet Namek, waar al je dromen uitkomen. Maar omdat zoveel mensen erin mee gingen heb ik er zelf een concept omheen bedacht.

Lamin Sawaneh via Facebook: ‘Transmigratie’ werd overal gedraaid, toch is het tot nu toe nog niet echt gelukt om door te breken.. Waar lag dat aan?

Het ging wel lekker, maar die mixtapes zijn uiteindelijk internetdingen. Je gooit het op internet en je laat het downloaden, het wordt een hype op YouTube en de fans zingen het mee tijdens optredens, en daar blijft het dan bij. Ik ben nu pas op het punt dat ik mijn eerste officiële album ga uitbrengen, dus ik ga nu pas meer dingen doen als interviews, radio en optredens. Ik moet ook zeggen dat ik qua state of mind ook nu pas echt ben waar ik moet zijn. En dat ik daarom ook nu pas een album wil brengen en blij ben dat ik het niet eerder heb gedaan. Ik voel dat ik nu goed genoeg ben. Niet om kapsones te hebben, maar ik voel dat ik nu één van de beste ben, dus ik wil het nu doen. Nu is het moment.

Kamal Kik via Facebook: Waarom is 2Pac je grote inspiratiebron?

Omdat ik in groep 7 zat en zijn single ‘Changes‘ op de radio hoorde en die track greep mij gewoon aan. Ik verstond er geen moer van, maar het klonk goed en de emotie voelde goed. Daarvoor was ik meer van Michael Jackson enzo, dus het was ook de eerste rapper die mij aansprak. Ik ben diezelfde dag de single meteen gaan kopen. Toen ik in de winkel kwam zag ik een cover waarbij ik alleen z’n rug zag vol tatoeages, dus ik wist niet eens wiens single ik had gekocht. Dat sprak me al aan. En de volgende dag kwam ik op school en vertelde ik over die single en zeiden mijn klasgenoten dat die man al twee jaar dood was. Dus voor mij was het zó mysterieus, door het verhaal om 2Pac heen, dat ik die man ben gaan bestuderen. Hij was voor mij echt de overgang van algemene muziek naar hiphop.

Joris van den Berg via Facebook: Overweeg je om weer een track met Mitta te maken?

Het is heel toevallig, want in november hebben we eigenlijk alles bijgelegd. We hadden ruzie, een persoonlijk ding eigenlijk dat ik op de track ‘December‘ heb gegooid. En na anderhalf jaar niet met elkaar gesproken te hebben was het op een bepaald moment genoeg. Ik denk dat hij ermee begon, via Twitter. Ik was jarig en ik kreeg van hem een tweet: ondanks alles sta ik erboven en gefeliciteerd. En ik had zoiets van: oké, dat is zijn manier om het goed te maken. Uiteindelijk zijn we zelfs de studio ingegaan om een track te maken voor zijn album, waarop we eigenlijk allebei het verhaal uitleggen. Die track komt uit in januari, met videoclip en alles.

Omer Koc via Twitter: Hoe hebben Kempi en jij het goedgemaakt?

Zoals ik al zei bracht ik ‘December‘ uit, in december ook, en die track greep heel veel mensen aan, waaronder ook Kempi. Toen kreeg ik opeens een kerstkaartje in de brievenbus, waar Kempi op stond en ook de namen van zijn drie kinderen. Ik kreeg dat kaartje op ons postbusadres, dus het kon van iedereen zijn. Maar omdat zelfs de puntjes op de e stonden van de namen van zijn kinderen, wilde ik het hem toch vragen. Hij volgde mij op Twitter en ik hem, maar we spraken eigenlijk niet met elkaar. Ik stuurde hem een DM: is dat echt van jou? En dat beaamde hij, hij zei: dit is hoe ik me voel. Voor mij was dat een heel mooi gebaar en vanaf dat moment was het gewoon klaar. We hebben twee jaar lang disstracks naar elkaar lopen maken, allemaal door een misverstand, en we hebben nooit écht een probleem met elkaar gehad. En daarnaast vind ik hem gewoon één van de gruwelijkste artiesten van de hiphopscene, dus ik wilde altijd al een track met hem maken.

Voor die ruzie wilden we dat al. Maar ik denk dat het zo moest zijn, want nu is hij de eerste artiest die op mijn album staat en de eerste single die uitkomt is met Kempi. Het nummer heet ‘Lucifer’. Het gaat met name over negativiteit en de invloed die de duivel heeft gehad op ons leven, voornamelijk huiselijk geweld en drugs.

Melih Uzun via Twitter: Wat is je echte naam?

Ja, dat weet bijna niemand. Mijn echte naam is Renaldo, net als KV en Brownie Dutch, Luciano en de achternaam is Trustfull. Zoals Orlando Trustfull. Zijn vader is het broertje van mijn opa, dus we zijn familie.

Ashvin Soekhoe via Facebook: Wat voor muziek zie je jezelf over 5 jaar maken?

Ik denk dat ik een heel raar antwoord ga geven, iets wat mensen niet verwachten. Als ik nog vijf jaar krijg, dan ben ik in Amerika man. Dat klinkt misschien heel erg alsof het alleen maar een droom is van me, maar ik weet dat ik het kan realiseren. Ik heb onlangs toevallig nog een Engelse track gedaan met de Outlawz, van 2Pac. Zij waren in Nederland en eigenlijk elke artiest die een track met hun wilde maken kon dat voor een leuk bedrag doen. Puur zakelijk. Ik was er één van, als fan, dus dat was een dream come true. En een paar maanden geleden kreeg ik een DM via Twitter waarin ze zeiden dat ze nog een track met mij wilden doen. Toen dacht ik: let’s give it a try. Ik heb die track in het Engels gedaan en ze waren echt helemaal van: you killed it. Ik heb mijn ding gedaan en zij waren er heel enthousiast over. Ik weet hoe hoog de lat ligt, maar met vijf jaar denk zeker wel weg te zijn hier. Het is hier te klein.

Artikel door Edwin van Dalen

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

21 December

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.