🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

NoizBoiz: “Het is een passieproject. Rauw, onvoorspelbaar en energiek”

Het Rotterdamse grimetrio NoizBoiz heeft weer van zich laten horen. Na het droppen van meerdere albums, EP’s en mixtapes deelden MC XL, hypeman Don de Baron en producer Mucky afgelopen vrijdag hun nieuwste project Techniek. Ter gelegenheid van het nieuwe album spraken wij de jongens over de begindagen van het trio, hun band met Wiley en Skepta, de kleine grime-familie in Nederland en over hun nieuwste ‘passieproject’ Techniek.

NoizBoiz ontstond uit een voorliefde voor het grime genre. De jongens ontdekten de muziek door drum ‘n bass-, jungle- en garage-feesten in Rotterdam, om het vervolgens zelf op te zoeken via programma’s als Kazaa en Limewire. Mucky over de begindagen van het trio: “Al snel begon ik beats te maken. XL rapte toen al en Don was al bezig als hypeman van de partyscene. We deelden de liefde voor de muziek en besloten het zelf te gaan doen. Het ongepolijste, de beats, het tempo en de energie trokken ons heel erg aan.” Eén van de grote uitdagingen voor de groep was om de Londense muziek goed te laten klinken in het Nederlands, aangezien niemand in Nederland nog grime maakte. XL: “We begonnen alleen met beats, maar later zijn we ook vocals erbij gaan doen. Mijn neef zei toen tegen me: ‘Als je kan spitten op grime in het Nederlands, dan ben je pas echt hard.’ Dat is voor mij de trigger geweest om te gaan rappen over op tracks.”

De grootste bron van inspiratie voor NoizBoiz was en is zonder twijfel Wiley, binnen de scene dikwijls de godfather van het genre genoemd. Inmiddels hebben de jongens goed contact met Wiley en andere grote spelers binnen het Engelse grime-wereldje. Mucky: “Als je de enige bent in Nederland die echt grime maakt dan kom je automatisch bij feesten terecht waar die gasten zijn. Toen Skepta voor het eerst in Nederland optrad stonden er vijf mensen in het publiek. Dan ontmoet je elkaar wel.” XL vervolgt: “In Amsterdam stelde Skepta me voor aan Wiley. We spreken elkaar inmiddels dagelijks. Hij woont ook in Rotterdam nu.” Fris, een samenwerking tussen het trio en Wiley, was dan ook een logisch gevolg van de vriendschap. Bovendien was Wiley dusdanig enthousiast over de beat van Mucky, dat hij een eigen versie van de track ook op zijn laatste album zette, onder de naam Speakerbox. XL: “Hij en veel anderen vinden het heel hard dat hun ding ook in andere talen wordt gedaan. Daarom hebben wij die track met Wiley. We hebben er nog één, trouwens, maar die moet nog uitkomen.”

Een kleine, gezellige familie
De jongens van NoizBoiz zijn nog steeds de enige groep in Nederland die zich volledig focust op grime en verwante genres uit het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de inspanningen van NoizBoiz en een aantal andere artiesten blijft grime een absolute niche binnen Nederland. XL vertelt: “Wij voelen deze muziek en daarom maken we het, that’s it. Veel artiesten volgen het geld en de populariteit, maar ik vind het belangrijker dat ik mijn muziek echt hard vind.” Mucky voegt daaraan toe: “Voor grime geldt een beetje: ‘Iemand moet het doen in Nederland’.”

“In Nederland is grime als een kleine, gezellige familie”, aldus Don, die naast NoizBoiz ook regelmatig actief is als hypeman op verschillende feesten. “Iedereen komt op dezelfde feestjes en je komt elkaar dus vaak tegen. Wij kennen de meeste mensen wel.” De afgelopen jaren is het genre flink gegroeid. Zo trekken Skepta en de relatieve nieuwkomer Stormzy ook in Nederland volle zalen en festivalpodia. Don: “Dat is mooi inderdaad, maar het blijft voorlopig nog een beetje aan de oppervlakte. Als er na Skepta een feest is met Sir Spyro en DJ Gomes in de line-up dan is het niet zo heel druk meer. Dat is dan weer jammer.”

Geen druk
Na het droppen van Oase en het tweede deel van Zware Bassen Zware Beats in 2014 werd het stiller rondom het trio. Het drietal dook nog regelmatig de studio in met elkaar, maar tot een volwaardig NoizBoiz project kwam het niet. De jongens waren vooral bezig met individuele projecten. Zo was XL vooral actief achter de schermen (onder meer als manager), ging Don de Baron door met het hosten van feesten en is producer Mucky nauw betrokken bij de succesvolle zangeres Sevdaliza, die onlangs nog voor een Edison werd genomineerd. “NoizBoiz is voor ons ook een hele goede leerschool geweest”, vertelt Mucky. “Sterker nog: een betere leerschool kan je niet hebben denk ik. We stonden midden in de Nederlandse muziekindustrie. Al onze individuele projecten zijn best hard gegaan.”

“Mede daarom lag er ook totaal geen druk op Techniek”, vervolgt de producer. “We doen gewoon wat we leuk vinden, want het is onze hobby. Het album is een passieproject en is daarom ook het tofste dat we tot nu toe hebben gemaakt. Zonder enige druk van A&R of labels.” Aanvankelijk was het trio niet van plan om het album via een label te releasen, maar na het droppen van de video voor Ik Krijg Je Niet kregen de jongens een telefoontje van Cloud 9 Music met de vraag of er meer muziek zal uitkomen. XL: “Dat was het geval en binnen een paar weken konden we een contract tekenen. Het label was direct enthousiast.”

Techniek
De titel van het nieuwe NoizBoiz project refereert aan de manier waarop het drietal de muziek benadert. Mucky vertelt: “Grime is gewoon onze muziek, ons genre. Dit is wat we doen en dit is onze techniek.” Die grime-techniek is duidelijk terug te horen in de dertien tracks op het album. Het project is rauw, onvoorspelbaar en energiek. XL en Don de Baron worden op een groot deel van de nummers bijgestaan door andere artiesten, zoals nieuwkomers Wakeem en T.Dutty of veteranen als Feis en Zwart Licht.

Het doel van Techniek is simpel. Het trio wil grime in Nederland op de kaart zetten en het aan zoveel mogelijk mensen laten horen. XL: “Ik zie dat er een nieuwe, jongere generatie is die meer open staat voor genres zoals grime, dat biedt kansen.” Don neemt over: “Het is gewoon tof als wij mensen kennis kunnen laten maken met het genre. Net als dat bij mij vroeger ook gebeurde. Ik heb daarna niets meer ontdekt wat dezelfde impact op mij had. Het is gewoon super tof dat iemand in Lutjebroek nu ook grime ontdekt door ons.”

Of we hierna weer jaren moeten wachten op een nieuw project van NoizBoiz blijft de vraag. De jongens gaan eerst op tour en weten nog niet wat ze hierna gaan doen. Toch durven Don en XL de Nederlandse grime fan een klein beetje gerust te stellen. “We zijn niet een groep die een avond bier haalt en gaat gamen heel de nacht. Wij meeten liever in de studio. Ook al werkt iedereen aan zijn eigen projecten, dan nog wordt er altijd nog wat gebakken.” XL: “We hebben nog wat tracks liggen. Bovendien is Mucky de hele dag bezig met muziek, is Don nog altijd heel actief en denk ik alleen maar in bars. Er komt echt nog wel wat uit.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Esmeralda Engels

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X