OM eist tot 4 jaar cel voor drie drillrappers uit Amsterdam die opgepakt werden tijdens clipshoot

Het Parool meldt dat Justitie gisteren 3 tot 4 jaar heeft geeist tegen drie jonge Amsterdammers die in februari van dit jaar in het Amsterdamse Bos werden opgepakt met een automatisch aanvalsgeweer en drie pistolen. Twee van hun zouden nog meer wapens hebben die ze tonen in videoclips.

De drie jongens, toen nog 23, 19 en 18 jaar oud, wilden in de nacht van 1 op 2 februari een nieuwe videoclip schieten in het Amsterdamse Bos. Een surveillerende agent spotte de auto op een afgelegen parkeerplaats op de westelijke kop van de Bosbaan, een plek waar volgens het OM veel criminelen komen.

Terwijl de agent daar de inzittenden van de auto begint te controleren, rende D.A. (toen 23) snel weg. Volgende dag werd op de vluchtroute van D.A. een pistool teruggevonden met zijn dna er op. Doordat D.A. vluchtte en de agent de achtervolging inzette kon de auto met daarin de overige drillrappers wegrijden. De auto werd even verderop met geopende portieren aangetroffen.

F.R. (toen 19) probeerde zich te verstoppen in de bosjes, maar gaf zichzelf al snel op toen de politie langsliep met politiehonden. De volgende dag werd op zijn vluchtroute ook wapens aangetroffen in een tas met daarin ook een politiepetje.

Het was een lange nacht voor de politie. In een ander bosje werd namelijk nog een zwarte tas aangetroffen met daarin een Kalasjnikov. Op dit wapen werd de dna gevonden van A.A., de derde persoon. Hij beweert alleen dat hij het wapen bewaarde voor iemand anders waarvan hij de naam niet wil noemen. Bij een huiszoeking vond de politie bij hem nog een hoop zakjes met munitie vlak naast de babyschoentjes van zijn dochter.

De recherche denkt zelfs dat de drie drillrappers in de wapens handelden, maar kan dat niet bewijzen.

In de videoclip ‘No Tolerance’ herkende de politie door vergelijkingen met foto’s op sociale media de twee jongste verdachten. In de videoclip zijn in totaal 7 wapens te zien waaronder de vier wapens die in het Amsterdamse Bos werden aangetroffen. Volgens justitie is het aantoonbaar dat F.R. in de videoclip met bivakmuts, kogelwerend vest en politie outfit met de Kalasjnikov schiet. De politie herkend hem door de tatoeage op linker onderarm. Ook deze clip zou gedeeltelijk in het Amsterdamse Bos zijn gefilmd.

De videoclip is volgens de officier van justitie ook opruiend. De rapteksten en door het schieten en dreigen met wapens zetten de drillrappers hun volgers aan tot geweld. De officier citeerde zelfs enkele teksten, ‘the bullets will go through you’, ‘I will shoot right away’, ‘keep talking shit and you’ll get killed’, ‘in guns we trust’, ‘ik boss op jou voor je grote mond’ et cetera.

D.A. kreeg de eis van 3 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk te horen, voor het bezit van vier wapens en munitie. Zijn medeverdachten kregen de eis van 4 jaar cel te horen waarvan een half jaar voorwaardelijk, dit vanwege het bezit van de belangrijkste wapens plus opruiing in de clip en heling van de gedragen politiekleding.

De rechtbank doet op 19 augustus uitspraak.