Ome Omar: “Het album komt tegelijk uit met mijn debuutroman”

Het gaat goed met Ome Omar. De 22 jarige creatieve duizendpoot heeft vorig jaar hard aan de weg getimmerd en heeft zichzelf daarmee in de kijker gespeeld van menig platenlabel. Momenteel is de jonge Amsterdammer druk bezig met het afronden van zijn debuutalbum ‘Oerknal’. Later dit jaar zal het album samen met zijn gelijknamige debuutroman uitkomen via Lebowski Publishers / Topnotch. “Ik denk dat ik bijna klaar ben met mijn album.” Vertelt Omar. “We zitten nu op 12 definitieve tracks en ik denk dat het er 17 gaan worden. Rarevillains produceert bijna het hele album. Zij hebben heel erg hun best gedaan voor dit project en laten met dit album zien hoe divers ze zijn.”

“Het album komt tegelijk uit met mijn debuutroman.” Vertelt Omar verder. “Ik was tegelijkertijd aan beide projecten begonnen en het leek mij daarom een uitgelezen kans om ze samen uit te brengen. Beide projecten hebben ook veel met elkaar te maken. Ze hebben beiden dezelfde hoofdpersoon, namelijk de fictieve Omar. Beide projecten zijn gebaseerd op de echte Omar, maar dan met veel meer actie eromheen. Ik kon namelijk geen boeiend boek vullen met enkel mijn eigen ervaringen. Ik word namelijk niet echt gezocht door mensen met wapens of door de politie, maar dat komt in het boek wel naar voren.”

Omar is van vele markten thuis en is al jarenlang actief in het culturele veld. Als acteur maakte hij zijn debuut in de Nederlandse bioscoopfilm Sterke Verhalen en leverde voor diezelfde film ook de officiële soundtrack in samenwerking met Kraak en Smaak. Daarnaast schrijft Omar ook theaterstukken en stond het door hem geschreven theaterstuk ‘Zaka de Klootzak’ vorig jaar nog in het Amsterdamse MC Theater. Als schrijver maakt hij zich momenteel klaar voor de release van zijn debuutroman Oerknal. Oerknal vertelt het verhaal van een half-fictieve Omar, die criminele klussen klaart met zijn buurtgenoten terwijl hun slechte sociale positie voortdurend onderwerp van gesprek is.

“Ik schrijf nu al een tijdje. Op mijn 14e zag ik bij ons in het buurthuis een flyer liggen. Ze hadden ergens een redacteur nodig. Ik wist destijds niet eens wat dat was, maar Ik had gewoon gereageerd en werd aangenomen als recensent bij XXXS. Vanaf toen ging de culturele wereld voor mij open en zag dat daar allerlei mogelijkheden lagen. Hier heb ik onder andere Akwasi van Zwart Licht ontmoet voordat hij sterallures had.” Vertelt Omar met een glimlach. “Kort daarna ben ik gaan schrijven voor Spunk wat meer literair verantwoord was. Hier heb ik toffe mensen ontmoet die nu bijvoorbeeld bij Vice werken, waar ik ook af en toe voor schrijf. Toen was het balletje gaan rollen. Uiteindelijk kwam ik in contact met Lebowski die nu mijn boek gaat uitbrengen. Kort na dat ik het boek contract had getekend ging Lebowski samenwerken met Top Notch. Toen ik met het idee kwam om een album bij mijn boek te voegen toonde Top Notch interesse om het album uit te brengen.”

Eind vorig jaar zette Ome Omar eindelijk zijn handtekening onder een felbegeerde Top Notch contract. Interesse van andere labels deed Omar wel twijfelen, maar erg lang hoefde hij er niet over na te denken. Dit moment beschrijft Omar op de officiële versie van zijn reeds uitgebrachte nummer ‘De overheid doet niks’. Op deze versie rapt Omar: “Eerst dacht je dat ik not was en gaf ik nog een fuck/ Tot dat ik die champagnedop met Kees had gepopt. Ik was high toen ik mijn contract moest ondertekenen/ En ik word high als ik mijn album aan het tapen ben/ ik leef een Spacekees soort van leventje”

[jwplayer mediaid=”48520″]

“Als ik een nieuwe track release dan ben ik de hele dag aan het refreshen op Puna.” Reageert Omar op de vraag of negatieve reacties hem wat doen. “Ik vind het belangrijk om te zien wat mensen zeggen. Alleen doet de haat me niet veel. Haat is ook belangrijk. Als de reacties op mijn releases alleen maar positief zijn, dan is er geen ruimte voor gesprek. Ik heb altijd geprobeerd mijzelf zo breed mogelijk op te stellen. Wat veel rappers en veel fans niet zien is dat rap maar een heel klein deel is van de muzikale wereld. De rappers die dat wel door hebben zijn het meest succesvol en onderscheiden zich het meest. Ik vind Sef bijvoorbeeld een hele toffe rapper. Hij heeft een soortgelijke benadering van rap als ik. Hij heeft heel goed die vertaalslag naar het grote publiek gevonden. Ik noem dat altijd ‘tatta proof’. Zijn muziek is ‘tatta proof’.”

Omar is van plan om zijn diversiteit nog meer tentoon te stellen met zijn 2e album. Hij is namelijk van plan om zijn 2e album samen met de Amsterdamse punkrockband TDTMCM te maken. Ondanks dat de 2 genres ver uit elkaar liggen, ziet Omar toch veel overeenkomsten met de band. “Zij doen in de punkrock wat ik met hiphop probeer. Een beetje de genre muzikaal verantwoord op zijn kop gooien met parodieën. Hun aanpak past perfect bij de mijne, omdat we elkaar persoonlijk goed aanvoelen (no homo). Het zou master zijn als ik met hun mijn 2e album kan maken.”

Artikel door Hussein Suleiman | Foto’s van MxEdesign

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

15 February

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.