Openbaar Ministerie eist dat Ismo video van Eenmans van Youtube verwijdert

ismo-1
Toen Ismo de video van ‘Eenmans‘ uitbracht deed dat veel stof opwaaien. Vooral de lyrics “Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi’s” en “flikkers geef ik geen hand” zorgden ervoor dat de rapper uit Breda in opspraak kwam. Er volgden 4 aangiftes tegen Ismo wegens het opzettelijk beledigen van onder meer homoseksuelen en joden. Ismo verklaarde vanaf het begin al dat hij met “joden” doelde op Zionisten en dat hij met “flikkers” mensen die je wat flikken bedoelt.

Vandaag moest de Brabander in de rechtbank verschijnen in verband met de zaak. De officier van justitie blijft bij de uitleg dat de tekst beledigend en discriminerend jegens joden en homoseksuelen is. Hij zegt dat Ismo bewust deze groepen beledigd heeft. Ismo houdt ook vast aan zijn eerste uitleg en zegt zelfs dat hij Zionisten nog steeds haat. Hij legt uit dat hij de tekst schreef om zijn gevoelens te uiten en de onrust in Palestina daar een belangrijke rol in speelde op dat moment. Ismo verklaart wel dat hij niet verwacht had dat het zo’n grote impact zou hebben en in een nieuwe versie van de track “joden” vervangen heeft voor “zionisten”.

De advocaat van Ismo staat hem bij en beroept zich op artistieke vrijheid, die nog verder gaat dan algemene vrijheid. Verder benadrukt ze nog eens dat Ismo “die joden” zegt, waarmee hij dus aangeeft dat het niet over joden in het algemeen gaat. Ook laat zij nog eens weten dat “flikkers” in deze context mensen zijn die je wat flikken, je in de rug steken. Ismo heeft volgens haar niet willens en wetens beledigd en direct uitgelegd wat hij bedoelde toen er commotie ontstond.

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van € 1500,- , waarvan € 500,- voorwaardelijk. Daar bovenop wordt er ook geëist dat Ismo de video, die inmiddels 4,5 miljoen keer bekeken is, van Youtube haalt. De advocaat van Ismo eist vrijspraak op alle vlakken. De uitspraak zal volgen op 8 december.

Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.

24 November

X