Oud Oranje international nu ook verdacht van omkoping bij invoeren van ruim 1500 kilo cocaine

Begin augustus werd oud-international David Mendes Da Silva, op zijn veertigste verjaardag, gearresteerd op verdenking van het invoeren van maar liefst 1584 kilo cocaïne.

Vandaag wordt bekend dat het daar niet bij blijft. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem nu ook voor voorbereidingshandelingen voor de invoer van drugs. Hij zou Schipholmedewerkers en medewerkers van het containervervoerbedrijf Hamburg Süd in de haven van Rotterdam omgekocht hebben. Het OM claimt in het bezit te zijn van gekraakte berichten van de berichtendienst Sky ECC. Via deze dienst zou Mendes da Silva hebben deelgenomen aan groepschats over de invoer van de coke.

Zijn advocaat zegt dat de oud-voetballer dit ontkent en wil dat zijn voorarrest opgeheven wordt. De Hoge Raad moet bepalen of gehackte berichten van zogenoemde cryptotelefoons gebruikt mogen worden in de rechtbank. Het OM wil daar niks van weten en wil de zaak nog dit voorjaar behandelen.

Mendes da Silva speelde tussen 2000 en 2017 voor clubs als Sparta, Ajax, NAC Breda, AZ, Red Bull Salzburg en Panathinaikos. Hij werd landskampioen met AZ en Red Bull Salzburg en speelde zeven keer voor het Nederlands Elftal.