Pietju Bell: “Vastzitten is niet zo zwaar. Het is vooral voor je omgeving heel moeilijk”

Weinig rappers zijn zo snel doorgebroken als Pietju Bell. De rapper uit het zuiden van Nederland ging met zijn debuutsingle Als Je Wist Dan Je Weet direct goud en wist die lijn daarna door te trekken. Nu is het eindelijk tijd voor zijn allereerste project, genaamd Als ‘t Maar Lukt. Wij spraken Pietju Bell over het leven wat hij achter zich liet, de boodschap in zijn tracks, Lil Dotan en natuurlijk Als ‘t Maar Lukt.

Genoeg is genoeg
Pietju werd geboren in Angola, waarna hij op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland vluchtte. Hij groeide op rondom Eindhoven en rappen werd al vroeg een hobby. Toch stortte Pietju zich niet volledig op de muziek. Hij kwam in aanraking met criminaliteit en belandde daardoor meerdere keren in de gevangenis. Zo’n vijf jaar geleden gooide de rapper zijn leven totaal om en besloot hij zich te storten op zijn carrière als artiest.

“Sindsdien heb ik niets meer gedaan op het gebied van criminaliteit”, vertelt de rapper. “Niemand bereikt succes met dat leven, tenzij je Tony Montana bent. Je kan geen relatie hebben of überhaupt een normaal leven leiden. Uiteindelijk was het gewoon genoeg.” Die beslissing nam Pietju zeker niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn familie. “Vastzitten is niet zo zwaar. Het is geen pretje en ik gun het niemand, maar het is vooral voor je omgeving heel moeilijk. Voor je familie, die weten niet hoe dat voelt. Zij hebben elke dag stress als jij binnen zit.”

Toch vond Pietju het lastig om in één keer afscheid te nemen van zijn vorige leven, zo vertelt hij. “Als je vrijkomt heb je ook niks, dus ik kon niet in één keer stoppen, maar genoeg is genoeg.” Nu kan de rapper leven van zijn muziek en heeft hij de criminaliteit niet meer nodig. “Ik leef nu van de muziek, weet je hoe geweldig dat is? Je bent de hele dag bezig met je hobby en je verdient nog een zakcentje.”

‘Kampen’
Met Als Je Wist Dan Je Weet brak Pietju binnen één klap door voor het grote publiek. De track werd zo vaak gestreamd dat de rapper een gouden plaat ontving voor zijn debuutsingle. Een paar jaar eerder was Pietju te horen op Woensel, een track die Fresku en zijn buurtgenoten maakten voor de film New Kids Nitro. Pietju vertelt: “Dat was de eerste keer dat ik werkte met jongens als Fresku en Teemong. Ze wilde mij al een tijdje op een track hebben of in een clip laten spelen, maar dat kwam er door mijn verleden maar niet van.”

De samenwerking bleek voor beide partijen een gouden greep te zijn. Door Pietju’s verse op Testosteronbommen kon Nederland voor het eerst echt kennismaken met de rapper uit het zuiden. Toch heeft Pietju liever niet dat hij onder kamp Fresku of kamp Teemong wordt geschaard. Hij valt meer binnen Boerenjongens. Sterker nog: eigenlijk ziet hij sowieso geen ‘kampen’. Pietju: “Iedereen heeft zijn eigen kracht daar, dus het is niet echt een kamp met één hoofdpersoon. Ze doen allemaal hun eigen ding. Wel ben ik heel bij dat zij het mij hebben gegund, ik ben ze echt dankbaar.”

Boodschap
Waar Pietju met zijn eerste tracks vooral over kwam als een onvervalste straatrapper, verpakt hij het laatste jaar steeds vaker boodschappen in zijn tracks. Die twee dingen gaan hand in hand, vindt de rapper. “Ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is. Na Als Je Wist Dan Je Weet kreeg ik veel berichten van jonge volgers. Dan begin je al te merken dat je niet elke keer kan schelden of kan rappen over stelen en drugs. Je moet de balans vinden. Je moet kunnen rappen over wat jij hebt meegemaakt of wat je bezighoudt en foute dingen niet gaan verheerlijken.”

Eén van die tracks waar Pietju een duidelijke boodschap heeft is Gelukzoekers. Hij vertelt: “Met Gelukzoekers wil ik geen debat starten, want ik ga de wereld niet veranderen. Toch kan het geen kwaad om af en toe een positief geluid te laten horen. Ik ben met mijn familie ook uit Angola gevlucht, zo is het voor mij begonnen in Nederland. We zijn allemaal mensen en iedereen heeft recht op een kans.” De rapper waakt er wel voor dat zijn tracks niet te emotioneel worden. “Je moet natuurlijk niet verdrietig worden van mijn muziek, die balans is belangrijk”, voegt hij daaraan toe.

Independent
Opmerkelijk genoeg is Pietju niet getekend bij een label. Je zou denken dat een rapper met miljoenen streams en views al snel wordt opgepikt, maar Pietju koos er zelf voor om de boot af te houden. “Er waren inderdaad een paar labels die mij wilden hebben”, vertelt hij. “Of dat nu nog zo is weet ik niet, maar ik heb het niet gedaan. Het moment dat je echt met een label moet gaan praten is op jouw hoogtepunt. Niet wanneer je nog hongerig bent. Ik sta nog helemaal aan het begin van mijn carrière.”

De rapper kiest op het gebied van samenwerkingen voor een vergelijkbare benadering. “Veel artiesten wilden ook met mij samenwerken, omdat ik plotseling bekend was. Ik wil het vooral eerst zelf laten zien, met vallen en opstaan. Een samenwerking ontstaat vanzelf wel, zoals met D-Double bijvoorbeeld, dat nummer (Boerenjongens) sprak mij aan. Dat was een hele eer, vooral omdat ik ook nieuw was.”

Als ‘t Maar Lukt
Het eerste project van Pietju Bell heet Als ‘t Maar Lukt. De titel slaat niet op zijn eigen carrière -zoals veel mensen denken- maar is opnieuw een boodschap aan zijn luisteraars. “De EP gaat over je best doen, je moet gas blijven geven in het leven”, vertelt de rapper. “Daarmee haal je jouw doelen. Niet met gekke dingen, gezichttattoo’s ofzo.”

De boodschap in de titel lijkt veel op die van Klapper, de meest recent single van het project. Met de videoclip (uiteraard gemaakt door Teemong) introduceerde Pietju Bell Lil Dotan, een persiflage op rappers voor wie aandacht belangrijker is dan muziek. De directe verwijzing naar zanger Dotan is pas later bedacht, vertelt Pietju. “Het nummer was al klaar voor de hele rel rondom Dotan begon. Teemong en ik kregen de naam van het personage eigenlijk in onze schoot geworpen en we besloten het gewoon te doen. Het was heel leuk om te doen, maar ook best even spannend. Uiteindelijk heb ik de gekste reacties gekregen. Mensen worden echt boos en zelfs racistisch. Hoe meer haat ik kreeg, hoe leuker ik het vond om nieuwe Lil Dotan dingen te maken.”

Pietju maakte de tracklist van zijn eerste EP in januari al bekend. Toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat het project klaar voor release was. Waarom? Pietju legt uit: “We bleven steken bij het mixen, daardoor liep het allemaal wat vertraging op. Het is mijn eerste keer dat ik een project maak, dus het is allemaal een leerproces. Nu ik dit allemaal weet kunnen we echt gaan knallen. Dit jaar wil ik nog een mixtape uitbrengen, meer in de stijl van Testosteronbommen. Gewoon keiharde muziek, dat moet ook gebeuren.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X