Precies twee jaar na de release kijken we hoe het gaat met alle artiesten van New Wave

36-de-beste-uit-de-reeks

Vandaag precies twee jaar geleden kwam het album New Wave uit en release sloeg in als een bom. Record na record werd verbroken en het bleef gouden en platina platen regenen. Het album leverde zelfs de popprijs op, wat voor gemengde reacties zorgde. Inmiddels kent heel Nederland New Wave, maar wat is er met de artiesten gebeurd nadat de storm is gaan liggen? Hebben ze het succes door weten te zetten of zijn ze naar de achtergrond verdwenen? Vandaag kijken we nog één keer terug op de afgelopen twee jaar.

Afriki:
Afriki verdween na de release van New Wave weer op de achtergrond en was enkel te horen op de projecten van KIMONOMANDEM en MarOne.

Ares:
Ares trok zich vrij snel terug van alles wat met New Wave te maken heeft, maar toch heeft de periode op Schiermonnikoog hem geen windeieren gelegd. De rapper/producer kon het goed vinden met Lijpe en heeft dan ook meerdere producties voor diens album Levensles geleverd. Zelf koos Ares voor het solopad en bracht de EP’s Alleen In De O en Beter Niet Dood uit, gevolgd door het album PRINS.

Bokoesam:
Bokoesam stond op een aantal van de grootste hits van New Wave en heeft sindsdien niet stilgezeten. Als eerste ging hij aan de slag met Idaly, Yung Nnelg, Garrincha en GRGY en bracht de Veldentaal mixtape uit. Vervolgens ging hij aan het werk met een nieuw soloproject, genaamd Een Beetje Voor Jezelf en scoorde een hit met de track Jij en Ik. Hij bracht daarna nog de mixtape Bokoeyoncé uit en neemt nu de tijd voor zijn debuutalbum. Ondertussen heeft Bokoesam shows door het hele land en maakt hij zich op voor een druk festivalseizoen.

jonna-idje-sam

Cartiez:
Cartiez was te horen op Vallen In De Club en Dom Dom Dom, maar bleef redelijk stil na New Wave. Hij verscheen op releases van Kid de Blits en Murda en bracht één solotrack, genaamd Bel Mij, uit.

D-Double:
D-Double verdween weer naar de achtergrond na de release van New Wave, maar verscheen wel op een aantal succesvolle releases zoals Mandela, Ma3lish en On The Low. De vraag naar een nieuw project van de rapper uit Zeeland is nog nooit zo hoog geweest en met de releases van Kibra en Intro, lijkt Nood Breekt Wet er eindelijk aan te komen.

Def Major:
Def Major deed zijn ding op de track No Go Zone en tekende vorig jaar bij Noah’s Ark. Hij liet er geen gras over groeien en bracht direct twee EP’s uit. Het is nu alweer even geleden dat we van de Schiedammer hoorden, maar hij zal vast bezig zijn met nieuwe muziek.

Idaly:
Idaly is wat ons betreft één van de meest onderschatte artiesten in de Nederlandse hiphop scene en liet op New Wave zien wat hij kan. Het duurde echter nog ruim een jaar na die release voordat we zijn eerste soloproject, met de toepasselijke naam Eindelijk, te horen kregen. Naar eigen zeggen is zijn tweede EP ook al af en we kunnen niet wachten.

Jonna Fraser:
Jonna Fraser is na Lil Kleine en Ronnie Flex één van de grootste sterren die uit het New Wave project gekomen is. Op Schiermonnikoog begon de succesvolle zoektocht naar zijn eigen sound en hij werd door alom geprezen door zijn collega’s. Sindsdien bracht hij drie EP’s uit, waarvan de laatste zelfs op nummer 1 binnen kwam. Daarnaast zijn we nog slechts enkele dagen verwijderd van zijn debuutalbum Jonathan.

jandro-ronnie-lijpe

Lijpe:
Lijpe liet Schiermonnikoog al zien vol te zitten met inspiratie en ging als een trein te werk. Niet lang na de release van New Wave maakte de rapper al bekend dat zijn eigen album af was en Levensles werd een groot succes. Dat zorgde er niet voor de Lijpe achterover ging leunen, want hij ging alleen maar harder werken. Binnen no time was zijn volgende album Jackpot af en die plaat kwam zelfs op nummer 2 binnen in de Album Top 100. Beide albums staan nog steeds in de Top 100 en zijn volgende album in samenwerking met Ismo is alweer af.

Lil Kleine:
Lil Kleine heeft samen met Ronnie Flex het meeste direct gehad aan New Wave. Hun gezamenlijke single Drank & Drugs brak record na record en ging de wereld over. Het leverde het duo show na show op en niet alleen in Nederland. Lil Kleine liet er geen gras over groeien en ging gelijk aan de slag met zijn debuutalbum WOP! waarop hij wederom samenwerkte met producer Jack $hirak. De plaat bevatte tevens veel gastbijdrages van Ronnie Flex en bereikte al snel de platina status. Momenteel werkt Kleine aan het vervolg, dat binnenkort moet uitkomen.

Ronnie Flex:
Zoals we hiervoor al zeiden is Ronnie Flex samen met Lil Kleine gebombardeerd tot superster met de release van New Wave. Ronnie neemt echter wat meer tijd voor zijn nieuwe album, al is hij nooit naar de achtergrond verdwenen. Met veel samenwerkingen, een historische show in Ahoy en de succesvolle singles Energie en Plek Als Dit houdt Ronnie z’n naam in het nieuws. Het is nu alleen nog wachten op zijn nieuwe album, maar het lijkt erop dat ook dat niet lang meer gaat duren.

SFB:
SFB had al naam voor zichzelf gemaakt met hun eerste Reset The Levels tape en tekende na het New Wave avontuur bij Top Notch. Wat volgde was de EP Reset The Levels 2 met hits als Strangers en Nu Sta Je Hier en daar bleef het niet bij. Een aantal maanden later verscheen het Lituatie album in samenwerking met GLOWINTHEDARK en in hetzelfde jaar verscheen nog het solodebuut van Frenna. Geen Oog Dichtgedaan staat 22 weken na de release nog op nummer 9 in de Album Top 100. Het wachten is nu op Reset The Levels 3.

Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.

10 April

X