Puna.nl x biko presenteren de Top 20 ‘Movers & Shakers’, # 10 t/m 4

punadingems2

Hip hop in Nederland wordt steeds groter. Waar natuurlijk de artiesten altijd in de schijnwerpers staan gebeurt er om hun heen nog veel meer. Talent brengt je namelijk maar tot een bepaalde hoogte. Daarna zijn er andere kwaliteiten nodig om succes te behalen. Maar bij wie moet je hiervoor zijn? Wie zijn op dit moment de smaakmakers, richtingbepalers en professionals in Nederlandse hip hop? En hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

Puna en biko hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een lijst van twintig Movers & Shakers, de mensen die door te ondernemen de scene naar een hoger platform wisten te tillen. Gisteren werden de nummers 20 t/m 11 bekendgemaakt en we duiken nu de top 10 in. Tijdens het Buma Rotterdam Beats wordt er vandaag verder aandacht besteedt aan de top 20 in een speciaal panel van Puna X biko.

team_koos-groenendijk

10. Koos Groenendijk

Doordat de scene groeit en dankzij het bereik van onder andere social media als Twitter, Instagram en Facebook schieten de rappers en hun bijbehorende ‘movements’ als paddestoelen uit de grond. Een goede manager is tegenwoordig cruciaal voor een artiest om aan te sturen op een langdurige carrière. Koos Groenendijk doet niet anders. De lofzang die hem toekomt op Hef’s album Papierwerk is het resultaat van Koos’ inzet voor de belangen van Hef. Maar hij doet niet anders voor zijn andere cliënten, waaronder The Opposites, Adje en Turk. Daarnaast vult Koos zijn dagen als boeker van grote internationale hiphop acts en is hij één van de mensen achter het Amsterdams niche festival Appelsap, dat met de jaren groter wordt.

giel-beelen

9. Giel Beelen

Zonder het altijd te lijken beseffen heeft de scene veel te danken aan Giel Beelen. De radio host van 3FM wordt weleens bekritiseerd omdat hij rappers voor schut zou zetten of belachelijk maakt, maar oogst tegelijkertijd ook veel waardering voor het platform dat hij de artiesten biedt. Giel heeft altijd zijn nek uitgestoken om de goede dingen die hiphop voortbracht naar een hoger plan te tillen. Van de wekelijkse verschijning van Lange Frans en Kraantje Pappie in de Week in Rap en Roer, de duwtjes in de rug die Fresku, The Opposites en Gers kregen tot aan zijn uit de hand gelopen discussie met Metz, Giel heeft hiphop altijd onder de aandacht van een groot publiek weten te brengen. Zijn bijdrage aan de volwassenwording van de scene is dan ook niet te ontkennen.

jimtaihuttu

8. Jim Taihuttu

Jim Taihuttu regisseerde dit jaar de film Wolf, waarin duidelijk invloeden van hip hop terug te zien zijn. In oktober dit jaar mocht hij voor zijn regiewerk een Gouden Kalf in ontvangst nemen. Alsof scenario’s schrijven en films regisseren nog niet genoeg is, vult Jim zijn nachten als DJ van de formatie Yellow Claw. Samen met de gebroeders Victor en Julius Ponten is hij één van de stuwende krachten achter Habbekrats. Met de edgy video clips, creatieve reclamecampagnes en natuurlijk de met een Gouden Kalf bekroonde film Rabat hebben de mannen van Habbekrats duidelijk een stempel gedrukt op de manier waarop de hiphop lifestyle in beeld is gebracht.

jiggydje

7. Jiggy Dje

Langzaam maar zeker ziet Jiggy Djé zijn Hollandse Droom werkelijkheid worden. De rapper die altijd in de bestuurdersstoel van zijn eigen carrière heeft gezeten begint zich steeds comfortabeler te voelen als de drijvende kracht achter de zaken van de artiesten op zijn eigen label. Kraantje Pappie en Hef wisten de afgelopen jaren bijzonder goed te gedijen op Noah’s Ark. Nu de Ark steeds beter op koers lijkt te liggen is het weer tijd voor Jiggy Djé de artiest om van zich te doen spreken en dat lukte dit jaar bijzonder goed met de release van de supergroep Great Minds. Alsof zijn werk als radio host van Wat Anders en als docent op de Herman Brood Academie hem al niet genoeg van de straat hielden.

faridbenmbarek

6. Farid Benmbarek

Geen artiest in de wereld boekt alleen op basis van zijn talent succes. Waarom komt juist die ene demo tape bij de grote platenbaas terecht of waarom is juist voor die track gekozen als eerste single? Dit zijn slechts twee voorbeelden van dingen die toevallig lijken, maar vaak uit het brein van een goede A&R Manager komen. Farid Benmbarek staat als rechterhand van Kees de Koning bekend als de man met het gouden oor die mede verantwoordelijk is voor de successen van onder andere Gers. Naast zijn primaire taak, het vinden en ontwikkelen van nieuw talent, is Farid ook druk met het coördineren van videoclips, het opzetten van marketing- en reclame campagnes voor de artiesten uit zijn Top Notch stal en is hij mede eigenaar van het kledingmerk FREE Pants.

kostijn

5. Kostijn Egberts

Kostijn Egberts is het brein achter het zakelijke succes van De Jeugd Van Tegenwoordig. Waar Bas Bron, Faberyayo, Willie Wartaal en Vjeze Fur ervoor zorgen dat de sound van groep vernieuwend blijft, is het aan Kostijn gelegen om het management in goede banen te leiden. Hij staat aan het hoofd van Magnetron Music, het label dat het werk van DJVT uitbrengt In een unieke samenwerkingsconstructie met Top Notch. Vanuit zijn eigen ismusic managet hij niet alleen de groep maar ook de solo-carrières van auteur Pepijn Lanen, presentator Willie Wartaal en Sef. Met het succes van het recent verschenen Ja Natuurlijk en de aanstaande release van de De Formule documentaire lijkt Kostijn de groep opnieuw naar een hoger plan te gaan tillen.

gaetan

4. Gaetan van de Sande

Als je een rapper in je favoriete primetime televisieprogramma voorbij ziet komen is de kans groot dat dit het resultaat is van een telefoontje van Gaetan van de Sande aan de redactie. De eenmans-machine is met zijn Gaetan Consultancy uitgegroeid tot dé PR man van de scene. Gaetan is door zijn vindingrijkheid, groot netwerk en vlotte babbel een expert in het onder de aandacht brengen van rappers en hun producten zonder daar grote geldbedragen voor te betalen. Hij doorliep een goede leerschool, Gaetan werkte in de begindagen van SPEC met onder andere Ali B, Yes-R, Darryl en Sjaak. De lessen die hij daar leerde hielpen hem om succesvolle campagnes op te zetten voor onder andere Mr.Polska, Ziggi Recado, Nino en KV, acts die zonder de krachtige marketing machines van grote labels toch successen wisten te boeken. Met Encore gaven Gaetan en zijn team het uitgaanspubliek een grote clubavond in het weekend die in het teken staat van hip hop. Sinds kort verzorgt hij het volledige labelmanagement van Nouveau Riche Music naast zijn werk voor andere artiesten.

More Stories
Knaller dropt ‘M’n Life’ video