Puna.nl x biko presenteren de Top 20 ‘Movers & Shakers’, # 3 t/m 1

punadingems2

Hip hop in Nederland wordt steeds groter. Waar natuurlijk de artiesten altijd in de schijnwerpers staan gebeurt er om hun heen nog veel meer. Talent brengt je namelijk maar tot een bepaalde hoogte. Daarna zijn er andere kwaliteiten nodig om succes te behalen. Maar bij wie moet je hiervoor zijn? Wie zijn op dit moment de smaakmakers, richtingbepalers en professionals in Nederlandse hip hop? En hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

Puna en biko hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een lijst van twintig Movers & Shakers, de mensen die door te ondernemen de scene naar een hoger platform wisten te tillen. Nadat wij eerder de nummers 20 t/m 11 en vervolgens 10 t/m 4 bekendmaakten is het tijd om de top drie te onthullen. Deze drie mannen kwamen gisteren tijdens het Buma Rotterdam Beats al aan het woord in een speciaal panel van Puna X biko.

jerry_leembruggen

3. Jerry Leembruggen

Het is niet eenvoudig om een label plakken op het werk van Jerry Leembruggen. Zijn rol binnen The Partysquad spreekt misschien het meest tot de verbeelding, maar dekt lang niet de lading van zijn werk. Als medeoprichter van boekingsbureau Topbillin zag Jerry al vroeg in dat het jongleren van verschillende ballen de inkomsten ten goede kan komen en liet het daar niet bij. Als mede-oprichter van Partypeeps2000 was Jerry een pionier op het gebied van online communities. Met zijn Rebel Yard biedt hij talentvolle Nederlandse producers de kans om in contact te komen met internationale collega’s als Diplo, iets waar onder andere FS Green en Boaz van de Beats gretig gebruik van maken en waar ook AfroJack vroeg in zijn carriere de vruchten van wist te plukken. Jerry’s ondernemende geest maakte dat hij ook aan de wieg stond van een paar van de grootste urbanfeesten die Nederland vandaag de dag kent: 911 en JamRock.

frankbarendse

2. Frank Barendse & Ali B

Niemand in de scene heeft twee uitersten van zo dichtbij gezien als Ali B. De ex-knuffelrapper voldeed aan alle stereotypen waar de puristen zich altijd tegen verzetten, maar wist op geniale wijze te transformeren van het lachertje in de scene tot de brug die de scene dichterbij de mainstream bracht. Met zijn partner Breghje wist Ali al enkele successen te behalen en toen zij een stap terug deed in zijn carrière pakte Frank Barendse de rol van zakenpartner op. De man achter de man was mede verantwoordelijk voor Met Ali B. Op Volle Toeren, waarmee Ali de harten stal van de grootste familie van Nederland. Bijkomend voordeel was dat het vakmanschap van rappers ineens ook veel serieuzer genomen werd. Dit succes bracht naast populariteit en een zilveren Televizier-ster nog meer voordeel. Frank en Ali wisten een lucratieve deal te sluiten met T-Mobile en mochten de artiesten van hun SPEC label en imprint Nindo nóg vaker op de televisie brengen in het eveneens populaire Rappers In De Sneeuw. Frank, Breghje en Ali hebben bewezen dat de weg naar succes niet over één nacht ijs gaat, maar dat een lange termijn visie vaak het beste resultaat weet te brengen.

keesdekoningg

1. Kees de Koning

Als oprichter en CEO van Top Notch, de stuwende kracht achter boekingsbureau Top Billin, eigenaar van een unieke Koffiesalon en tussendoor ook nog eens manager van Nederlands grootste pop zangeres bewijst Kees de Koning de duizendpoot pur sang te zijn. En aangezien de 42 jarige dit allemaal ook nog eens erg goed doet is hij de onbetwiste nummer één op deze lijst. Duizendpoot Kees had in bijna ieder succesverhaal dat Nederlandse hiphop het laatste decennium voortbracht wel een vinger in de pap. Capo di tutti capi Kees versterkte zijn Godfather achtige status in de Nederlandse scene door zich de afgelopen jaren te liëren aan een nieuwe generatie zakelijke leiders in de scene als Jiggy Djé, Rotjoch en Sticks. Hij lijkt hiermee de status quo van zijn onaantastbaarheid ook in de toekomst te zullen handhaven.

16 November