Puna.nl x biko presenteren de Top 20 ‘Movers & Shakers’, # 11 t/m 20

punadingems2

Hip hop in Nederland wordt steeds groter. Waar natuurlijk de artiesten altijd in de schijnwerpers staan gebeurt er om hun heen nog veel meer. Talent brengt je namelijk maar tot een bepaalde hoogte. Daarna zijn er andere kwaliteiten nodig om succes te behalen. Maar bij wie moet je hiervoor zijn? Wie zijn op dit moment de smaakmakers, richtingbepalers en professionals in Nederlandse hip hop? En hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

In het kader van ons panel op Buma Rotterdam Beats aanstaande vrijdag hebben Puna en biko het afgelopen jaar gewerkt aan een lijst van twintig Movers & Shakers, de mensen die door te ondernemen de scene naar een hoger platform wisten te tillen. We trappen af met de nummers 20 t/m 11, later deze week volgt de top 10.

jeremy

20. Jeremy Waterloo

Jeremy Waterloo heeft als eerste op de wereld een bachelor opleiding opgezet die in het teken staat van voor hip hop. Op de Rockacademie en op de Herman Brood Academie stoomt hij aspirant rappers en producers klaar voor het echte werk. Artiesten als Mr. Polska, Boaz van de Beatz, Yung Felix, Josbros, Spanker en Jebroer zijn allemaal producten van het onderwijs dat Waterloo mede hielp opzetten. Jeremy’s inspanningen maken dat hij met recht kan zeggen dat hij een aandeel heeft in de verdere professionalisering van rappers. Zijn roots als producer heeft Jeremy nooit losgelaten, de successen van het Great Minds project zouden niet mogelijk zijn geweest zonder zijn inbreng en muzikale begeleiding.

Patta-1

19. Gee en Edson (Patta)

Naast rappen, mc-en, grafiti, dj-en en beatboxen kan mode worden gezien als zesde element van hiphop. Vanaf de tijd van de Shelltoe Adidas en de vijfvingerige ring tot de Air Yeezy’s en de rage op ultra luxe koffers en horloges, mode heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Guillaume Schmidt en Edson Sabajo snapten als geen ander hoe belangrijk een juiste shoe game was en trokken de wereld over om unieke sneakers te vinden en ze te verkopen in hun Amsterdamse winkel. Inmiddels bevindt Patta zich in de luxe positie dat grote merken in de rij staan om unieke samenwerkingen te doen met deze experts van de straatcultuur. Ondanks de grote successen zijn de mannen van Patta hun hiphop roots nooit vergeten. Ze verdienen niet alleen hun brood ermee, maar dragen ook een steentje bij aan de cultuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hun vele mixtapes waarop ze talent de kans bieden zich te presenteren aan een breed en divers publiek.

saul-van-stapele

18. Saul van Stapele

Met al meer dan 20 jaar participatie in hiphop mag Saul van Stapele een veteraan genoemd worden. Zijn cv maakt hem uniek in de traditionele Nederlandse muziekjournalistiek. Hij mocht als één van de weinigen uit ons kleine land de allergrootste Amerikaanse rappers interviewen, waarvan velen meer dan één keer. Daarnaast is hij ook auteur van de boeken ‘Van Brooklyn naar Breukelen’, ‘Crips.nl’ en ‘Witte Panters’. Als creative director conference van het Rotterdam Beats festival is Saul mede-verantwoordelijk voor de organisatie van het dagprogramma. Hij weet jaarlijks grote nationale en internationale figuren uit de hiphopwereld naar Rotterdam te halen voor bijzonder interessante en leerrijke Q&A’s, paneldiscussies en pitches.

rogerbrouwn

17. Roger Brouwn

Roger Brouwn timmert al jaren aan de weg, maar legt als festivaldirecteur van het in 2010 gestarte Rotterdam Beats festival ineens een zevenbaans-snelweg aan naar de verdere professionalisering van de scene. Mede dankzij Roger’s uitgebreide netwerk weet de organisatie, gesteund door Buma Cultuur, nu alweer voor het vierde achtereenvolgende jaar een sterke line-up te strikken. Roger’s expertise maakt dat hij tijdens het festival Rotterdam drie nachten lang een knallend programma weet voor te schotelen met de grootste internationale acts. Zijn dagtaak als boeker (Missin’ Link) heeft hem geen windeieren gelegd en daar smult het uitgaanspubliek regelmatig van.

jimmy

16. Jimmy Tan

Met kleine middelen veel doen is illustratief voor hip hop wereldwijd.Er zijn veel voorbeelden wat die instelling teweeg kan brengen als je er zelf maar in gelooft. Maurits Delchot (Negativ) en Jimmy Tan zijn hard op weg om de volgende successtory te worden van Nederlandse hip hop. Met bescheiden middelen weten deze mannen het optimale te halen uit de carrières van Keizer, Bokoesam, Priester en Negativ. Hoewel Nindo nog veel te bewijzen heeft is de potentie onmiskenbaar.

Vincent-Reinders-22tracks

15. Vincent Reinders

De groei die Nederlandse hiphop doormaakt komt goed tot uiting in de groei van het aantal succesvolle businessmodellen dat dit genre aan het voortbrengen is. Vincent ‘Venz’ Reinders is als geestelijk vader van onder andere 22tracks één van de schoolvoorbeelden van hoe je commercieel succes haalt uit een nichemarkt. Zijn 22tracks is niet alleen innovatief vanwege de gebruikte technieken voor de online muziekdienst, maar biedt artiesten naast veel promotie zelfs de kans direct inkomsten te vergaren uit hun product. Als ondernemer pur sang laat de duizendpoot Venz het niet bij één job. Zijn rol als host van de wekelijkse FunX radioshow Wat Anders combineert hij met 22tracks en zijn vele andere activiteiten zoals het kledingmerk Free Pants.

steijn_brb12

14. Steijn Koeijvoets

Terwijl we het in Nederland nog op ons in lieten werken schoot Dope D.O.D. onder andere internationaal als een komeet door. Naast Europese successen wisten de mannen uit het Noorden ook iets verder over de grens hun stempel te drukken. De stille krachten achter de Groningse formatie zijn Steijn Koeijvoets en zijn collega Andries van Wieren van 3S Music Group. Het bedrijf bestaat uit verschillende bedrijven, opererend in alle geledingen van de muziekindustrie. Als manager is Steijn het die de eerste contacten legt voor de boekingen van zijn artiesten. Hij heeft dan ook een dikke vinger in de pap gehad bij de deal van Dope D.O.D met het legendarische Amerikaanse label Duck Down Music.

sticks

13. Sticks

Nu hij de 30 gepasseerd is lijkt Junte Uiterwijk zich steeds comfortabeler te voelen in zijn rol als veteraan in de rap-game. De Zwollenaar straalt het ‘niks-hoeft-alles-mag’ gevoel als geen ander uit. Als frontman van de megaformatie Fakkelteitgroep was hij vorig jaar een van de stuwende krachten achter de FTG-4 compilatie en zijn eigen Stick Bukowski EP. Artiesten als Boef en de Gelogeerde Aap, Zo Moeilijk, Freez, Jawat en producers Henning en Seven League Beats staat hij met raad en daad bij. Dit jaar schonk Sticks hiphoppend Nederland met Jiggy Djé, Winne en Dr. Moon een nieuwe juweel met het Great Minds project.

boaz

12. Boaz van de Beatz

Boaz van de Beatz brengt nu al bijna drie jaar in één tempo door: Rennend. Hij is niet alleen de vaste beatmaker van het Nouveau Riche kamp, maar ook eigenaar van het gelijknamige label. Met recentere toevoegingen als Noizboiz, Skinto en Stepherd lijkt hij de rol van labelbaas net zo serieus te nemen als zijn productiewerk. Boaz weet nu al meerdere jaren de clubscene te domineren met zijn sound, die terug te horen is op de vele hits van onder andere Mr. Polska, Yellow Claw en Jebroer. Van de hipsters en breezersletjes tot de goons, iedereen heeft wel een keer gebounced op de geluiden van Boaz. Nu hij ook op de radar van Diplo is verschenen lijkt het een kwestie van tijd voordat deze geluidsarchitect ook internationaal echt doorbreekt.

rotjoch

11. Rotjoch

Onder invloed van faam en commercieel succes is de kans groot dat mensen veranderen. Hiphop is hier niet van uitgezonderd, maar één man lijkt daar geen of nauwelijks last van te hebben. De rauwe, recht-voor-je-raap mentaliteit die de cultuur vormde in de straten van de Bronx vind je nog steeds terug bij Rotjoch. Of het nu de bestuursvoorzitter van BNN is in Hilversum of de nieuwste rapsensatie uit de Bijlmer, Rotjoch gaat volgens dezelfde spelregels met ze om. Die mentaliteit, zijn durf om te dromen én zijn daadkracht hebben gemaakt dat Rotjoch zich al jaren staande weet te houden in deze scene als drijvende kracht achter het immens populaire platform 101 Barz en tegenwoordig ook als labelbaas van Mucho Dinero.

More Stories
SoulTrash – Gooi Iets Doms