Big2: "Er is een hoop gekkigheid in de muziekindustrie nu."

mrt 02 2018, 17:03 Random
20180228 DSC00752
Ogenschijnlijk uit het niets kondigde Big2, het alias van rapper/producer Twan van Steenhoven, begin november zijn allereerste solo album aan. Inmiddels zijn de eerste twee tracks van het album al te beluisteren en komt het volledige project op 30 maart uit. Wij spraken de ervaren muzikant over de periode tussen het laatste The Opposites-project en nu, zijn nieuwe project Van Staal en vroegen hem of hij opnieuw mikt op bomvolle festival stages.
Het idee voor zijn eerste soloalbum zat al jaren in het hoofd van Twan. Na het droppen van het laatste The Opposites-album Slapeloze Nachten in 2013 ging de rapper en producer lang touren. Een dik jaar later had Twan genoeg van al het optreden en begon het muziek maken weer te kriebelen. “Ik besloot mijn opnamespullen weer klaar te zetten in mijn woonkamer in Amsterdam. Destijds maakte ik veel dance, heel wat anders, maar ik begon stiekem weer wat te rappen. Toen ontstond het idee om een tape te maken, gewoon tien tracks met straight hiphop for the streets.” De mixtape kwam er nooit, maar Big2 had de smaak weer te pakken. Hij bleef de jaren daarop meer en meer muziek maken. “Voor ik het wist had ik een aantal liedjes die samen een best wel leuk album zouden kunnen vormen. Je zou kunnen zeggen dat het album dus al bijna 3 en een half jaar in de maak is.”
Terug naar Heiloo
Een andere reden dat Twan ruim de tijd nam voor zijn eerste eigen album waren de andere projecten waar hij mee bezig was. De rapper en producer heeft de afgelopen jaren namelijk verre van stilgezeten. Zo dropte hij in 2015 het Straight Outta Control (S.O.C) album met Hef, Adje, Cho, Mocromaniac en Dio en begon hij een jaar later de groep Mario Kartel met Tellem, Spacekees en Yung Felix. Datzelfde jaar deelde hij zijn EP met de mannen van Stray Bullets, genaamd Bende. “Dat zijn toch zo’n twee volledige albums aan muziek”, vertelt Big2. “Het was super fun om te doen, maar ik had mijn eigen album altijd in mijn achterhoofd. Ik zag dit meer als side projects die ik af moest maken voor ik me helemaal op mijn eigen plaat kon storten.”
Vlak voor het maken van het Straight Outta Control album verhuisde Twan terug naar Heiloo. De studio van Big2 verplaatste zich van de drukke straten van Amsterdam naar de serene bossen van zijn geboorteplaats. Die beslissing heeft een hoop invloed gehad op zijn muziek, zo vertelt de creatieve duizendpoot: “Het vereist heel veel concentratie om muziek te produceren en Heiloo is gewoon een veel rustigere plek dan Amsterdam. Bovendien lopen rappers gewoon de studio in, schrijven wat, spitten hun verse en zijn daarna weer weg. Wanneer de plaat af is horen ze het wel. Bij mij is dat proces heel anders. Ik rap tracks zelf in en ga dan uren zitten tweaken tot het perfect is, dat is heel veel werk. Dan is het fijn dat als je de deur uitloopt je de vogels om je heen hoort, in plaats van toeristen die met een segway over je voeten heen rijden. Nu mijn plaat af is vind ik Amsterdam trouwens weer hartstikke gezellig.”
Van Staal
Uiteraard is Van Staal volledig geproduceerd door Twan, soms in samenwerking met een andere creatieveling. De rapper en producer twijfelt of alles zelf doen een voordeel of een nadeel is. “Het is flink meer werk, maar ik vind mezelf simpelweg doper als ik mezelf geproduceerd heb. Dan kan ik het veel aandacht geven om er echt wat gruwelijks van te maken. Anders ben ik afhankelijk van een andere producer en of hij er wel zin in heeft.” Twan moet dan ook toegeven dat hij maar moeilijk dingen uit handen kan geven. Het liefst doet hij alles gewoon zelf. Hij vervolgt: “Het produceren heb ik vanaf het begin al zelf gedaan en de tofste dingen kwamen altijd uit onze eigen koker. Ik wil dat soort dingen heel graag uit handen geven, maar als het nep is dan ga ik er toch weer bovenop zitten. In eerste instantie probeer je dingen uit te besteden, maar aan het eind van de dag bemoei ik me er toch mee.”
De keuze voor de naam Van Staal komt niet uit de lucht vallen. De naam is overgenomen van de eerste single van het album en staat voor het feit dat Big2 niet van zijn koers te brengen is. Twan legt uit: “Er is een hoop gekkigheid in de muziekindustrie nu. Een heleboel mensen vinden dat je een bepaald soort muziek moet maken, aangezien je dan goede cijfers haalt. Op zulke momenten moet je sterk in je schoenen staan.” Natuurlijk probeert Big2 er wel het maximale uit te halen, maar de rapper en producer blijft toch vooral muziek maken met zijn ziel. Anders is het volgens hem niet vol te houden. Hij voegt daaraan toe: “Er zijn natuurlijk heel veel artiesten die in het moment opgaan en een half jaar met de hype mee surfen. Dat zijn in mijn ogen meer ondernemers dan muzikanten. Dat is ook prima, maar die bezitten niet de lange adem.”
Een volle Bitterzoet
Ter gelegenheid van de release van zijn album slaat Big2 ook weer aan het touren. Ditmaal staat Twan -op een aantal uitzonderingen na- voor het eerst in zijn eentje op het podium. Ondanks al zijn ervaring is dat nog best spannend, zo moet hij toegeven. “Een eerste keer is altijd spannend, dat was in de tijd van de The Opposites ook al. Maar nu ik in mijn eentje ga optreden is dat extra eng, vooral op het begin van zo’n show. Daarna herinner ik me dat ik dat optreden eigenlijk best goed kan, dan zijn de zenuwen ook gelijk weg.” Big2 staat tijdens zijn nieuwe show ook niet helemaal alleen op het podium, want hij neemt zijn band mee, een verschijnsel dat je de laatste tijd steeds vaker ziet bij hiphop shows. Big2: “Wij hebben één keer een show met een band gedaan bij de The Opposites en dat vond ik super tof. Ik wilde daarnaast ook gewoon wat anders doen dan dat we bij de The Opposites deden, anders zou mijn show een soort The Opposites 0,5 worden, en dat is het helemaal niet. Eigenlijk alle muziek die ik sinds dat optreden met band gemaakt heb was altijd met deze show in het achterhoofd.”
Het eerste optreden van Twan staat gepland in de Amsterdamse Bitterzoet, een intiem zaaltje met plek voor zo’n 400 fans. Dat is een flink contrast met 2013, toen de The Opposites de Alpha-tent van Lowlands (mainstage) figuurlijk in brand staken. Big2: “Slapeloze Nachten hebben Willem en ik toen gemaakt met een volle Alpha in gedachten. Toen we daar stonden was de missie dus geslaagd. Voor dit album zie ik een zaal met mensen die aan het dansen zijn, heel veel gezelligheid. De missie voor het aankomende jaar is leuke optredens doen en veel gezelligheid brengen. Het moet wel zo succesvol zijn dat er genoeg mensen op af komen, maar ik zit helemaal niet te wachten op alle heisa en een volle Alpha-tent. Doe mij maar een volle Bitterzoet, daar heb ik veel meer zin in.”
Tekst: Daniël Mol | Foto's: Esmeralda Engels

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 04 15 om 164634

Rico Verhoeven heeft Glory uitgespeeld en denkt dat hij Anthony Joshua aankan: “Hoe cool zou dat zijn”

NEWS apr 15, 17:36
shutterstock 1521550598

Ajax moet ‘leven beteren’ dreigt hoofdsponsor Ziggo: “Zou best kunnen zijn dat wij er niet zoveel trek meer in hebben”

SPORTS apr 15, 10:38
schermafbeelding 2024 04 15 om 175021

Spaanse rapper Morad voor zes maanden de cel in

NEWS apr 15, 17:44
schermafbeelding 2024 04 15 om 143055

Opnieuw is er een referencetrack voor Drake opgedoken, dit keer van Lil Yachty

NEWS apr 15, 14:07